Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Австралийската централна банка запази лихвите, но даде сигнал за други понижения

Пазарите ценообразуват трето намаление на лихвите за тази година до 0,75% до октомври и четвърто до 0,5% в началото на следващата година

Австралийската централна банка запази лихвите, но даде сигнал за други понижения

Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка запази основния си лихвен процент на ниво от 1% във вторник, очаквайки предишните намаления на лихвите да доведат до ускоряване на икономическия растеж през следващите тримесечие, съобщава CNBC. Освен това банката остави вратата отворена за още понижения.

Още по темата
Секторът на домакинствата в Австралия обаче се опитва да справи със слабия растеж на заплатите и понижаващите се цени на жилищата. Продажбите на дребно в страната дори изненадващо се свиха с 0,1% през юли, докато на годишна база отчитат повишение с 2,4% - най-бавният темп на растеж от 2018 г.

Управителят на централната банка Филип Лоу призна, че вътрешното потребление е основната икономическа несигурност, като повтори, че е разумно да се очаква по-ниски лихви за по-дълго време, за да се подпомогне растежът и инфлацията.

„Управителният съвет ще продължи да следи развитието на икономиката, включително пазара на труда и ще облекчи допълнително паричната политика, ако е необходимо, за да подкрепи целите за растежа и инфлацията“, каза Лоу в кратко изявление след заседанието.

Пазарите ценообразуват трето намаление на лихвите за тази година до 0,75% до октомври и четвърто до 0,5% в началото на следващата година.

Филип Лоу изрази надежда, че потребителските разходи ще се възстановят през следващите месеци благодарение на увеличаването на доходите след намаляването на данъците и стабилизирането на жилищния пазар в страната.

Междувременно от други данни във вторник стана ясно, че австралийските износители се радват на добри продажби през последното тримесечие, като така допринесоха за първия излишък по текущата сметка от четири десетилетия. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на работните места в САЩ разочарова през април