IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка запази основната лихва на ниво от 1,5%

Слабият ръст на заплатите и охладняването на ипотечния пазар са сред причините за липса на промяна в паричната политика на страната

09:44 | 03.04.18 г.
<p>
	Сградата на Австралийската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Австралийската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка остави основната лихва в страната на рекордно ниско ниво, като по този начин се регистрира и най-дългият период без промяна - почти три десетилетия. Този период на бездействие изглежда, че ще продължи и още известно време, пише Ройтерс.

Както се очакваше първоначално, централната банка в Австралия приключи априлската си среща с решение да запази лихвения процент на ниво от 1,5%, като той е на тези си нива от август 2016 г. Периодът от 20 месеца е най-дългият без промяна откакто показателят за лихвения процент започва да се използва от 1991 г.

„Инфлацията вероятно ще остане ниска за известно време, което отразява слабия ръст на разходите за труд и силната конкуренция в търговията на дребно“, коментира управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу. Той каза още, че очаква намаляване на безработицата в страната и инфлацията да се върне към целта си, въпреки че това вероятно ще става постепенно. 

Лоу многократно е подчертавал, че Бордът на централната банка не вижда възможност в краткосрочен план за увеличение на лихвите, показвайки търпение, което неговият предшественик обичаше да нарича „майсторско бездействие“.

Според изследване, проведено от Ройтерс сред 45 анализатори през миналата седмица, около половината експерти очакват да има повишение на лихвите до края на годината, докато другата половина смятат, че това може да се случи едва през 2019 г.

Сред основните причини за задържане на лихвите в страната е, че въпреки разрастващия се пазар на труда, заплатите не вървят нагоре. Освен това се наблюдава и охлаждане на жилищния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още