IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейли: АЦБ не трябва да реагира прекалено на скока на инфлацията

Засилва се впечатлението, че Английската централна банка ще пренебрегва ускорение на инфлацията до 3% тази година

14:26 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли даде предпазлива оценка за британската икономика, призовавайки да не се реагира прекалено на „вероятно временния скок“ на инфлацията, съобщи Bloomberg.

Успокоявайки опасенията на инвеститорите и икономистите за неочакван скок на потребителските цени над целта на банката от 2%, Бейли каза, че бързият растеж на Обединеното кралство след блокадите вероятно ще се забави през следващите месеци. Той аргументира това със слабия пазар на труда, заради който ценовият натиск може да намалее през следващите месеци. 

„Нашата гледна точка е, че икономиката ще се върне към по-ниските средни темпове на растеж, които наблюдаваме след финансовата криза“, каза Бейли в реч в Лондон. „Връщането към модела отпреди Covid за по-нисък растеж ще доведе до други предизвикателства“, заяви той.

Коментарите му засилват впечатлението, че АЦБ ще пренебрегва скок на инфлацията до 3% тази година, докато икономиката се възстановява от 16-месечните блокади заради коронавируса. Бейли говори ден след Анди Халдейн, който изнесе последната си реч като главен икономист на банката и призова банкерите да затегнат паричната политика, преди инфлацията да се укроти.

Паундът поевтинява с 0,23% след коментарите на Бейли до 1,3799 долара малко след 14 ч. българско време.

АЦБ АЦБ

По думите на Бейли част от скорошното нарастване на инфлацията се дължи на статистически сравнения с преди година и търсенето, когато магазините и ресторантите отвориха отново. Тези ефекти „не трябва да продължават“ и вероятно ще има допълнителен спад в ценовия натиск, тъй като по-нататъшното разхлабване на мерките позволява общото потребление в икономиката да се измести от стоките към услугите.

„Важно е да не реагирате прекалено на временно силния растеж и инфлацията, за да се гарантира, че възстановяването няма да бъде подкопано от преждевременно затягане на паричните условия“, каза Бейли.

Докато вижданията на Халдейн са за ценово повишение близо до 4% до края на годината, Бейли потвърди прогнозата на банката за инфлация до 3% през тази година и връщане обратно към целта на АЦБ през следващата година.

Бейли увери, че банкерите ще следят внимателно как цените реагират през следващите месеци и ще действа бързо, ако е необходимо. Той отбеляза, че ценовият натиск се прокрадва в цената на суровините, а вниманието е насочено към „признаци на по-постоянен натиск и преместване на средносрочните инфлационни очаквания на по-високо ниво“.
„Ако видим тези признаци, сме готови да отговорим с инструментите на паричната политика“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още