IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната остава стабилна през август

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната на IHS Markit достигна 59,5 пункта през месеца спрямо 60,2 пункта през юли

12:02 | 23.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната загуби известна инерция през август, но все още е напът да отбележи стабилен растеж през третото тримесечие на тази година, сочат предварителни данни.

Експресната оценка за общия индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната на IHS Markit, който е приет за добър показател за икономическото състояние и разглежда активността както в производството, така и в услугите, достигна 59,5 пункта през август спрямо 15-годишния връх от 60,2 пункта през юли. Стойност над 50 пункта сочи разширяване на икономическата активност. Данните за август бележат двумесечно дъно.

Графика: Trading Economics

Много потребители в региона се радват на премахването на ограниченията, свързани с Covid, което стимулира икономическото възстановяване след пандемията. Оценките за икономическия растеж миналия месец показаха, че еврозоната се е възстановила от техническата рецесия (определена като две поредни тримесечия на икономическо свиване), като икономиката е нараснала с 2% през второто тримесечие на тази година.

Тези данни са важни, тъй като Европейската централна банка трябва да се срещне следващия месец и някои от нейните членове настояват за преговори за намаляване на част от текущите стимули.

Френският бизнес не успява да избегне забавянето на инерцията през август. Общият PMI индекс за страната се понижи до 55,9 пункта през август от 56,6 пункта през юли, което представлява 4-месечно дъно. Данните обаче сочат солиден растеж през третото тримесечие на годината.

„Въпреки някои предизвикателства, пред които са изправени предприятията от страна на предлагането, е обнадеждаващо да видим, че данните от PMI последователно сигнализират за стабилна експанзия“, коментира Джо Хейс, старши икономист в IHS Markit, цитиран от CNBC.

„Като се има предвид, че сега сме в средата на третото тримесечие, данните от проучването до този момент предполагат, че можем да видим друг приличен резултат в съответната стойност на БВП", допълва той.

В Германия, където през следващия месец предстоят парламентарни избори, бизнес активността също спадна до двумесечно дъно. Индексът за Германия е 60,6 пункта през август спрямо 62,4 през юли.

„Въпреки че растежът се забави спрямо юли, данните все още сочат по-силна икономическа експанзия през третото тримесечие от увеличението на БВП с 1,5%, наблюдавано през трите месеца до юни", отбелязва Фил Смит, асоцииран директор в IHS Markit.

Той обаче добавя, че „много производители остават възпрепятствани от недостига на суровини и компоненти и забавянето на доставките, което вероятно ще остане ограничаващ фактор през следващите месеци".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още