IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия се подобри до най-високото ниво от две години

Нагласите за следващите месеци са най-оптимистичните от януари 2011 г.

16:55 | 25.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Компаниите в Германия стават все по-доволни от текущото си бизнес състояние и по-оптимистични за следващите месеци.

Германският индикатор  за бизнес климат на института Ifo се повиши до 99,2 пункта през май, достигайки най-високото ниво от май 2019 г. и надминавайки пазарните очаквания за ръст до 98,2 пункта. За сравнение индексът беше на ниво от 96,6 пункта през април, съобщава Trading Economics. 

ifo ifo

Както оценката за текущото състояние на икономиката, така и очакванията за бъдещето се увеличиха значително, като нагласите за следващите месеци са най-оптимистичните от януари 2011 г. Ускоряващото се поставяне на ваксини, както и първите стъпки за отварянето на икономиката, повишиха оптимизма.

С данните за БВП за първото тримесечие контурите за възстановяването през второто тримесечие стават все по-ясни. Очаква се частното потребление и строителният сектор да бъдат основните двигатели на растежа през второто тримесечие, пишат от ING в свой анализ.

Индустриалното производство също трябва да се ускори. Поглеждайки извън възможните краткосрочни изкривявания на данните, общата перспектива за германската икономика се подобрява. Програмата за ваксинация набира още повече скорост с ясната перспектива поне 50% от населението да е получило първа доза преди лятото, с което разширяването на икономиката става все по-вероятно.

Новите варианти на вируса обаче, които понастоящем се наблюдават в Индия, определено могат да помрачат перспективите. Положително е предстоящото финансирането от Европейския фонд за възстановяване през втората половина на годината, възстановяването в строителния сектор и факта, че производственият сектор все още не е достигнал нивата отпреди кризата.

В същото време строгите блокади нанесоха удар по германското частно потребление в началото на годината и свиха икономиката - тенденция, която започна да се подобрява, пише Bloomberg.

Разходите на домакинствата спаднаха с 5,4% през първото тримесечие, като търговията също натежа върху икономиката. Брутният вътрешен продукт се е свил с 1,8%, повече от първоначално отчетения спад от 1,7%.
Германските власти започнаха да разхлабват ограниченията върху икономическата активност, като постепенно позволиха на магазините и ресторантите да отворят отново, след като кампанията за ваксинация в страната набра скорост и процентите на заразените спаднаха.

Подхранвана от големи количества спестявания на домакинствата и отложеното търсене, икономиката ще се възстанови силно през следващите тримесечия. Миналата седмица Международният валутен фонд заяви, че очаква производството да се върне до размера преди кризата в началото на следващата година. Германската централна банка е по-оптимистична и прогнозира, че това може да се случи в края на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още