Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британската инфлация набра скорост през декември

Инфлацията вероятно ще се ускори до целта на АЦБ от 2% до края на тази година, очакват анализатори

Британската инфлация набра скорост през декември

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британската инфлация набра скорост през декември. Тенденцията се очаква да продължи през тази година на фона на мерките за борба с пандемията, Brexit и възстановяването на икономиката, които ще увеличат разходите за потребителите и бизнеса, съобщава Ройтерс.

Потребителските цени са нараснали с 0,6% на годишна база след увеличение от 0,3% през ноември, съобщи Службата за национална статистика. Прогнозите на Ройтерс бяха за повишение от 0,5%.

Временното облекчаване на ограниченията за пътуване заради COVID-19 спомогна за повишаване на цените за въздушните и морските пътувания, докато повишаването на цените на петрола в световен мащаб оскъпява горивата. Цените на дрехите също се покачват.

Инфлацията е под целта на Английската централна банка (АЦБ) от 2% от средата на 2019 г., а пандемията на COVID-19 я доближи до нула.

„Ще говорим много повече за инфлацията през 2021 г., отколкото през 2020 г.“, каза Джеръми Томсън-Кук, икономист в чуждестранната валутна компания Equals Group. „И Brexit, и COVID-19 са фактори, които причиниха значителна тежест на бизнеса и техните вериги за доставки“, обясни той.

Проучване на икономистите на Ройтерс, публикувано миналата седмица, показа, че инфлацията вероятно ще се ускори до целта на АЦБ от 2% до края на тази година, а някои като Capital Economics смятат, че ще достигне връх от 2,5%. Но икономистите виждат малка вероятност централната банка да започне да вдига лихвените проценти от рекордно ниските им стойности скоро, тъй като британската икономика все още е с около 10% по-малка, отколкото преди пандемията.

Самюел Томс, икономист от Pantheon Macroeconomics, обясни, че нарастването на безработицата след края на правителствената схема за защита на работните места през април вероятно ще запази вътрешния инфлационен натиск.

„АЦБ няма да има нужда дори да говори за перспективата за повишаване на лихвените проценти през следващите две години“, каза Томс.

Според официалната статистика цените на въздушните и морските билети са се повишили миналия месец, което прави най-голям приноса на транспортните услуги за нарастването на инфлацията през декември.

Цените на облеклото и обувките, които се повишиха миналия месец, за разлика от декември 2019 г., също допринесоха за по-висока инфлация.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Новите работни места в САЩ се увеличиха повече от очакваното през февруари