Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Член на Фед: Безработицата в САЩ всъщност е 25%, а не официалните 14,7 на сто

За V-образно възстановяване на икономиката вече не може да става и дума, казва управителят на филиала на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари

Член на Фед: Безработицата в САЩ всъщност е 25%, а не официалните 14,7 на сто

Нийл Кашкари, Снимка:

Според члена на Федералния резерв Нийл Кашкари пазарът на труда в САЩ изглежда много по-зле, отколкото е официално известно. Всъщност нивото на безработица в момента е 24 или 25 процента, а не официално споменатите 14,7 процента, заяви управителят на филиала на Фед в Минеаполис. Не е ясно и кога ще бъде стигнато дъното, казва той. По думите му това зависи от това дали временното освобождаване на служителите би довело до постоянни съкращения.

Още по темата

Американското правителство заяви в края на миналата седмица, че 20,5 милиона работни места извън селското стопанство са съкратени в резултат на причинената от коронавируса криза през април. Коефициентът на безработица нарасна от 4,4 на 14,7 процента - най-високото ниво след Втората световна война. Министерството на икономиката обаче каза още, че действителният брой на безработните ще бъде с 7,5 милиона по-висок.

Кашкари и други експерти предполагат, че поради ограниченията за напускане много граждани на САЩ не докладват на властите, че търсят работа - и следователно не фигурират в статистиката. Около 36,5 милиона американски граждани са кандидатствали за обезщетения за безработица от средата на март.

Междувременно също е ясно, че икономиката няма да се възстанови бързо, каза Кашкари в рамките на виртуално събитие на CBS. Сценарият „V“, в който, подобно на буквата, ще има рязък срив, но също така бърз възход, вече не е актуален, казва банкерът.

Ръководителят на Фед Джером Пауъл се изказа по подобен начин в сряда, като заяви, че американската икономика е изправена пред „по-дълъг период" с нисък растеж и застояващи доходи. Когато изтече двумесечната програма за държавна помощ (PPP), ще има увеличение на корпоративните фалити, прогнозира Кашкари. Ако това се случи в голям мащаб в промишлеността, това би намалило и производствените капацитети, а това по думите му следва да бъде предотвратено.

Още по темата

Помощ би била необходима и за гражданите, за да могат да плащат наема си и храната си.

„Хората, които са загубили работата си, сега се нуждаят от пари в джобовете си“, каза накратко Кашкари. „Поставянето на пари директно в ръцете на уволнените американци е, според мен, най-прекият начин да получат помощ и тогава те ще харчат парите там, където имат нужда“, каза Кашкари. „Просто мисля, че парите в джобовете на хората, които са загубили работата си, е това, от което се нуждаем в момента, докато успеем да накараме здравната система да навакса и да овладее този вирус“, каза още банкерът, цитиран и от DPA.

Централният банкер поясни също, че не се е успокоил от развитието на фондовия пазар. Той слушал повече здравните експерти, отколкото инвеститорите.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
2
 
5
преди 1 месец
В България колко е? Работна сила 3 320 000, а заети в последните години са 2 300 000 регистрирани. Едва ли сивата икономика е виновна, тя крие производство, а не работна ръка.
1
 
1
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Къде е сега Перчемлията, да се похвали колко е велик и как при него всичко цъфти и свети?
0
 
1
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А все още има много , които смятат , че всичко ще си остане по старому и че никакви кардинални геополитически проблеми не предстоят!
1
 
4
 
2
julian12 до: фиг.1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Че то има около 36 милиона безработни, та това са си над 20%. Незнам как са ги сметнали 14.7% ?!
0
 
8
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Достатъчно здравомислещ за да си направи правилни изводи, но не достачъчно за да си трае!

Още от Новини
Бундестагът одобри рекордното задлъжняване на Германия от 218 млрд. евро