IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за пазара на труда в САЩ могат да засилят риториката за понижение на лихвите

Американската икономика се сблъсква с различни предизвикателства през това тримесечие

16:25 | 07.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските работодатели са създали най-малко работни места от три месеца насам, а темпът на нарастване на заплатите се охлажда, съобщава Bloomberg. Това предполага по-голяма икономическа слабост и вероятно нарастване на призивите за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, тъй като търговските политики на американския президент Доналд Тръмп оказват негативно влияние върху икономиката.

Компаниите са създали 75 хил. нови работни места през май, а данните за миналия месец бяха ревизирани в посока надолу до 224 хил. работни места. Икономистите, интервюирани в проучване на Bloomberg, очакваха през май да бъдат създадени 175 хил. работни места. Безработицата се задържа на най-ниското си ниво от 49 години – 3,6%. Средната почасова надница се е увеличила с 3,1% на годишна база, което е под предварителните прогнози.

Продажбите на дребно, индустриалната продукция и покупките на жилища показаха, че икономиката се сблъсква с различни предизвикателства през това тримесечие след по-добър от очакваното растеж през първите три месеца на годината.

Последните данни за заетостта в САЩ могат да засилят риториката, че намаляването на лихвените проценти от страна на Фед е необходимо условие за подкрепа на растежа.

През май средната почасова надница се е увеличила с 0,2% спрямо предходния месец при консенсусна прогноза за 0,3%. Това означава, че пазарът на труда може да предложи ограничена подкрепа за потребителските разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още