Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ изпрати нов сигнал за намаляване на лихвите при необходимост

Според Оли Рен глобалната икономика и глобалната политика са обградени от продължителна несигурност

ЕЦБ изпрати нов сигнал за намаляване на лихвите при необходимост

Оли Рен. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка е готова да намали лихвите и да поднови покупката на облигации, ако това бъде необходимо, сигнализираха двама представители на ръководството й.

Гуверньорът на финландската централна банка Оли Рен и неговият словашки колега Петер Казимир дадоха пресконференции във вторник, на които заявиха, че ЕЦБ е готова да се бори с по-нататъшно забавяне, което заплашва да попречи на възстановяването на ценовата стабилност.

„Управителният съвет е решен да действа и е в готовност да коригира всички свои инструменти по подходящ начин“, заяви Рен, които е сред претендентите за наследник на председателя на ЕЦБ Марио Драги през ноември. Той също така посочи, че икономическият анализ по време на срещата на ръководството на банката миналата седмица е показал, че външните рискове за еврото няма да изчезнат в близко бъдеще.

Още по темата

„Глобалната икономика и глобалната политика са обградени от продължителна несигурност“, която се отразява най-вече оставащата търговска война най-вече между САЩ и Китай, смята Рен. Според него това напрежение на търговския фронт е малко вероятно да се успокои в скоро време.

Икономистът неведнъж е призовавал за преразглеждане на стратегията за постигане на ценова стабилност. Във вторник той посочи, че понижаване на лихвите би могло да бъде постигнато чрез „мерки за смекчаване“ – препратка към дебата за това дали някои банкови резерви трябва да бъдат изключени от правилото за отрицателните депозитни ставки.

От своя страна Казимир, който проведе първата си пресконференция на поста, призна, че се наблюдава влошаване на икономическите настроения, въпреки че според него данните не са чак толкова негативни.

„Не виждаме причина да се говори за рецесия или дефлация“, заяви той в Братислава. По думите му главният икономист на европейската банка Филип Лейн „е готов да ни представи по-нататъшни мерки. Ако е необходимо ЕЦБ също е готова“ да прибегне до този арсенал.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
7
 
3
преди 1 месец
много искат хиперинфлация, и може би ще успеят да я докарат
1
 
7
 
2
Sakamano до: nkavrakov1982
преди 1 месец
Ние и сега практикуваме натурална размяна, само където най-търсената и бързо ликвидна стока са парите. Премахването на парите не решава никакви икономически проблеми, а напротив - само добавя нови.
6
 
10
 
1
преди 1 месец
Според мен е най добре всички ръководители на централните банки да бъдат вкарании в затвора и да минем на натурална размяна,без пари.

Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите