IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ оставя за декември решението за разширяване на програмата за стимули

Въпреки увеличаването на заразените с коронавирус няма голям апетит за разширяване на програмата за изкупуване на облигации този месец

08:13 | 16.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) вижда причина да се въздържи от ново разширяване на програмата си за спешно финансиране въпреки забавянето на икономиката и новия пик в болните от коронавирус.

Въпреки че увеличаването на заразените означава най-вероятно и нови мерки за социална дистанция, които ще засегнат икономическата активност, няма голям апетит към разширяванерто на програмата за изкупуване на облигации този месец. Подобна мярка не се очаква на следващата среща на ръководството на банката по-късно този месец, съобщават запознати пред Bloomberg. Те са помолили за анонимност заради естеството на въпроса.

Това означава, че най-вероятно през декември ще бъде взето решение. Тогава Управителният съвет ще разполага и с нови икономически прогнози и повече време за оценка на щетите. Президентските избори в САЩ ще са отминали и несигурността за европейските фискални стимули и преговорите за Brexit най-вероятно също.

Гарантирането на единодушие за разширяване на помощта през декември ще е и по-лесно, посочва представител от еврозоната. Това е от значение за управителя Кристин Лагард, която вече наблегна на нуждата от създаване на консенсус около политическите решения на банката, след като наследи един разединен съвет от своя предшественик Марио Драги.

Говорител на ЕЦБ отказва коментар по въпроса пред Bloomberg.

Някои членове на УС, включително холандският гуверньор Клаас Кнот, посочиха, че искат повече информация, преди да вземат решение за разширяване на програмата. Това означава, че настояването за решение през октомври рискува Управителният съвет да се разедини, а това може да смекчи ефекта върху пазара и оттам да подкопае самата мярка.

Какъвто и да е резултатът, решението ще е ключов тест за способността на Лагард да обедини разделените гледни точки на колегите си, след като те показаха изненадващо единомислие в пика на пандемията през пролетта.

„При Драги те сигурно вече щяха да са настояли за мярката, но при Лагард ЕЦБ е по-единомислеща“, смята Ник Кунис, ръководител на звеното за макроикономически изследвания на ABN Amro NV. „Необходимо е да се изчака за повече информация, за да може да се калибрира по-добре отговорът. И ако има разделение, ще отнеме време да се постигне консенсус, така че не мисля, че Лагард настоява за действие“, допълва той.

В четвъртък Лагард отново заяви, че ЕЦБ ще направи внимателна оценка на пристигащата информация, включително развитията при обменните курсове. Централната банка е готова да коригира всички свои инструменти, за да гарантира, че инфлацията се движи устойчиво към своята цел, каза тя.

Икономистите очакват ЕЦБ да разшири своята програма за извънредни покупки в размер на 1,35 трлн. евро преди края на годината. Към момента се очаква тя да продължи до средата на 2021 г. И като се има предвид, че по-малко от предвидените средства са изхарчени, няма причина да бърза, както каза миналата седмица нейният заместник-управител Луис де Гиндос.

„Ще имаме нови прогнози през декември и ще направим преоценка колко уместен и колко адекватен е пакетът“, каза той.

Главният икономист на ЕЦБ обаче наведен на мисли за октомврийската среща, която е след две седмици, когато заяви, че Управителният съвет ще решава „среща за среща“ дали има нужда да се действа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още