IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ повиши прогнозите си за БВП и инфлацията за 2019 г., снижи ги за 2020 г.

Според управителя на Европейската централна банка Марио Драги засилват се очакванията, че възстановяването е забавено, а не отклонено

17:15 | 06.06.19 г.
<p>
	Марио Драги, управител на Европейската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги, управител на Европейската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка повиши прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията за тази година за еврозоната, макар че предупреди, че търговските конфликти и геополитическата несигурност ще окажат влияние върху икономиката на региона, съобщава Financial Times.

ЕЦБ направи минимална промяна в перспективата си за икономиката за тази година до растеж от 1,2% спрямо очакваните по-рано 1,1%. Очакванията за ръст на БВП за 2020 и 2021 г. са за 1,4%, което е понижение съответно с 0,2 и 0,1 процентни пункта.

„Въпреки малко по-добрите от очакваното данни за първото тримесечие, най-новата информация показва, че глобалните предизвикателства продължават да оказват влияние върху перспективите пред еврозоната“, заяви управителят на ЕЦБ Марио Драги. Той обясни още, че продължителната несигурност, свързана с геополитически фактори и уязвимостта на развиващите се пазари, оставя своя отпечатък върху икономическите настроения.

Прогнозата за инфлацията е тя да се ускори до 1,3% през тази година спрямо оценката от март за 1,2%, след което се очаква тя да достигне 1,4% през 2020 г. и 1,6% през 2021 г. (понижение с 0,1 процентни пункта за двете години), което е доста под целта на ЕЦБ за малко под 2%. Инфлацията беше под целта на ЕЦБ през по-голямата част от последните шест години.

„Очаква се в средносрочен план инфлацията да се ускори, подкрепена от мерките на паричната политика, продължаващата икономическа експанзия и по-големия ръст на заплатите”, каза Драги.

Управителят на ЕЦБ каза още, че централната банка няма да се притеснява да предприема действия в подкрепа на икономиката на еврозоната при отслабване на растежа.

„Стабилният растеж на заплатите, рекордно високата заетост и здравословните данни за първото тримесечие показват, че икономиката все още е устойчива, което засилва очакванията на ЕЦБ, че възстановяването е забавено, а не отклонено“, обясни Марио Драги.

По време на днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. Понастоящем Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко през цялата първа половина на 2020 г. и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира в пълен размер погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

По отношение на параметрите на новата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III), които ще се провеждат на тримесечие, Управителният съвет реши лихвеният процент за всяка операция да бъде на равнище от 10 базисни пункта над средния лихвен процент по основните операции на Евросистемата по рефинансиране за срока на съответната TLTRO. За банки, чието отговарящо на условията нетно кредитиране надхвърли определен бенчмарк, лихвеният процент при TLTRO III ще бъде по-нисък и може да спадне до нивото на средния лихвен процент по депозитното улеснение за срока на операцията плюс 10 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още