IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ увеличава “климатичния” натиск върху банките

Банката иска данни за това как ще се представят балансите до 2050 г., като ще проучи връзката между печалбата и въглеродния риск на портфолиото

08:45 | 02.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ увеличава “климатичния” натиск върху банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличава натиска върху кредиторите да са готови за стрес тестовете следващата година, които ще покажат колко уязвима е индустрията на климатичните промени. За това съобщават запознати, цитирани от Bloomberg. 

ЕЦБ, която по-рано през годината изрази недоволство от недостатъчните усилия на сектора да отговори на климатичните рискове, е изпратила документи до банките, в които съобщава, че ще иска данни за това как ще се представят балансите им до 2050 г. Регулаторът също така планира да проучи връзката между печалбата и въглеродния риск на портфолиото на кредиторите, допълват запознатите.

Европейските политици искат банките да станат ключов играч срещу климатичните промени, оттегляйки капитал от големите замърсители. Компаниите в региона по-скоро разчитат на кредиторите за финансиране, отколкото на капиталовите пазари. Инвеститорите си взимат бележка, тъй като е възможно да се стигне и до по-високи капиталови изисквания, което на свой ред да намали дивидентите.

Според запознатите нова методология може да има през октомври. Банките ще трябва да предоставят на ЕЦБ информация за това как техните портфолиа може да се развиват за 10, 20 и 30 години, допълват източниците, пожелали анонимност. Говорител на централната банка е отказал коментар.

Силата на ESG (околна среда, социална дейност, управление) стандартите да внесат смут във финансовата индустрия се показа наяве, след като инвеститорите се отказаха от акциите на DWS Group, която стана обект на разследване за предполагаемо спекулиране със екологичния дневен ред. Въпреки че DWS отрича неправомерна дейност, случаят показа, че банките и мениджърите на активи не могат да пренебрегват изискванията на ESG.

Стрес тестът

ЕЦБ обяви, че стрес тестът догодина ще разчита на оценката на банките за експозицията им към климатични промени и готовността им да се ангажират с нея. Резултатите от проверката може да се отразят на оценките, използвани за пресмятане на индивидуалните капиталови изисквания за отделните кредитори.

Централната банка даде да се разбере, че постепенно ще започне да се отнася към климата, както към всеки друг риск, отразявайки го в тези изисквания.

През юли ЕЦБ заяви, че е малко вероятно която и да е било банка от еврозоната да е адекватно подготвена за рисковете от климатичните промени. Банката ще даде индивидуални насоки и мнение за плановете на отделните банки за справяне със слабостите, установени в самостоятелната оценка от септември, коментира източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още