Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Фед отчита засилване на бизнес активността в САЩ в началото на юли

Прогнозите остават много несигурни заради липсата на яснота около това колко дълго ще продължи пандемията и степента на нейните икономически последици

Фед отчита засилване на бизнес активността в САЩ в началото на юли

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският бизнес засилва своята активност в началото на юли, след като САЩ облекчиха блокировките, въведени заради пандемията от коронавирус, показва „Бежовата книга“ на Федералния резерв. Въпреки по-оптимистичните данни много от компаниите все още остават несигурни в икономическите перспективи, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Смесената картина, илюстрирана в най-новия преглед на централната банка на САЩ, отразява по-широките икономически данни - от нивото на безработица до фабричната активност, които се подобряват, след като мерките за социално дистанциране бяха облекчени в края на май. Все пак тази конюнктура може да се промени в скоро време, тъй като пандемията не е овладяна, а броят на новозаразените продължава да нараства в редица щати.

„Икономическата активност се увеличава в почти всички области, но остава доста под нивото, където беше преди пандемията от COVID-19“, посочва Федералният съвет в своя доклад. „Прогнозите остават много несигурни заради липсата на яснота около това колко дълго ще продължи пандемията и степента на нейните икономически последици“, добавят от регулатора.

Проучването на Фед, известно като „Бежовата книга“, обхваща 12 области, разгледани от края на май до 6 юли.

Икономистите очакват икономиката на САЩ да се свие с най-бързите си темпове през второто тримесечие от времето на Голямата депресия и първоначалните надежди за бърз икономически отскок остават помрачени, тъй като страната продължава да се бори да овладее вируса, почти пет месеца след регистрирането на първия случай на инфекция на нейна територия.

Служители на Фед предупредиха във вторник (14 юли)т за „гъстата мъгла” пред икономиката, докато централната банка продължава да променя своите оценки за темпото на възстановяване на фона на опасенията, че една мащабна втора вълна от инфекции може да доведе до ново увеличаване на безработицата.

Ръстът на новите инфекции, особено в гъсто населените южни и западни щати, подтикна някои власти в тези региони да прекратят отново бизнеса и да обмислят въвеждането или възстановяването на ограничителните мерки.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април