IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Перспективите за икономиката са положителни въпреки тревогите за търговията*

Бизнесът в САЩ посочва потребителските разходи като една от движещите сили на икономиката в момента

21:38 | 17.07.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнесът като цяло е положителен за икономическите перспективи за следващите месеци въпреки широкоразпространените опасения за възможното отрицателно въздействие на несигурността около търговията, става ясно от Бежовата книга на Федералния резерв, съобщава Market Watch.

Дванадесетте регионални банки на Фед съобщават, че икономическата активност нараства скромно в началото на лятото, допълва The Wall Street Journal. Информацията в доклада е събрана до 8 юли.

Много фирми са изразили оптимизъм за бъдещето, въпреки че продължават да следят отблизо продължаващите търговски преговори.

"Перспективите за бъдещето като цяло са положителни за следващите месеци с очаквания за продължаващ скромен растеж въпреки широко разпространените опасения за възможното отрицателно въздействие на несигурността, свързана с търговията", се казва в още доклада.

Въпреки здравата икономика управителят на Фед Джером Паулъл сигнализира миналата седмица, че централната банка е готова да намали лихвените проценти. Това може да стане най-рано на срещата на 30-31 юли поради опасения, че забавянето на световния растеж и търговското напрежение могат да имат последствия за икономиката на страната.

Фирмите, участвали в проучването, са посочили потребителските разходи като една от движещите сили на икономиката в момента въпреки слабите продажби на автомобили. Продажбите на дребно в САЩ отчетоха увеличение за четвърти месец подред.

Представителите на бизнеса от туристическия сектор също са оптимистично настроени. Производителите обаче продължават да изразяват загриженост заради несигурността около търговските преговори. Производител на електронни компоненти от североизточната част на САЩ е обяснил, че му се е наложило да съкрати персонал заради въведените мита, както и че е преместил поточна линия в Германия, където може да получава стоки от Китай без да плаща за тях налози.

В същото време фирмите продължават да се оплакват от недостига на служители. Заплатите в САЩ нарастват със скромни до умерени темпове, като някои работодатели дори разширяват пакета от придобивки, за да привлекат работници.

По детайлен преглед на документа показва защо намаляването на лихвените проценти вероятно ще се случи, а именно става въпрос за адаптирането на компаниите към промяната във веригите на доставки, митата, визите и другите проблеми, обяснява CNBC. Тези проблеми са свързани, както с отслабената глобална икономика, така и с политиките на администрацията на Тръмп и представляват основният елемент на съмнение за бъдещето в иначе оптимистичната перспектива на доклада.

От Фед посочват, че се появява слабост в бизнеса на транспортните компании заради проблемите в производството. Съобщава се и за фирми, които изпитват трудности при осигуряване и подмяна на работните визи за служители със специфични умения.

*Информацията е допълнена към 21:51 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
SpaceX StarHopper Static Fire (LIVE 1.5 miles away)https://***.reddit.com/r/spacex/comments/ce7rkw/spacex_starhopper_static_fire_live_15_miles_away/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
Фед: Перспективите за икономиката са положителни въпреки тревогите за търговиятаЪм'да вее... Както и полетите на бай Илон Мъсков до Марс.Е'мм то кораба му днес изгоря к'ат факла, *** к'о, важното е переспектива да има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още