IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед запази лихвите без промяна, но даде сигнал за скорошно увеличение

След обявяването на решението доходността по десетгодишните американски държавни облигации се повиши до 2,999%

21:34 | 01.08.18 г. 2
<p>
	Сградата на Федералния резерв. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Федералния резерв. Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв запази лихвите без промяна в САЩ, но даде сигнал, че може да се очаква увеличение още през септември, съобщава Market Watch.

За запазването на основните лихви в диапазона 1,75% - 2% беше гласувано единодушно на двудневната среща на Фед.

В изявлението си от централната банка посочват, че създаването на работни места и икономическата активност са силни.

„Фед очаква по-нататъшното увеличение на целевия диапазон за лихвените проценти да бъде в съответствие с устойчивото разрастване на икономическата активност, силните условия на пазара на труда и инфлация близо до целта от 2% в средносрочен период“, се казва в изявлението.

Според икономисти езикът, използван от Фед, насочва към затягане на паричната политика през септември, когато ще се проведе и прес конференция на председателят на Фед Джером Пауъл.

Последните макроикономически данни показаха, че икономиката на САЩ се разширява с 4,1% на годишна база през второто тримесечие. Инфлацията също се повиши през тази година, но тя остава близо до целта на Фед от 2%.

Федералният резерв повиши лихвените проценти през март и очакванията са да има още две увеличения до края на 2018 г. Според оценките на пазарите има вероятност от 90% за повишение на лихвите през септември и шанс от 70% подобно нещо да се случи и през декември.

Целта на централната банка е през следващата година да има още три вдигания на лихвите, но според пазарните участници голяма вероятност има това да се случи само веднъж.

Федералният резерв не добави израза „засега“ към насоките от заседанието. Изразът обаче беше използван от Джером Пауъл пред Конгреса, което беше изтълкувано като сигнал, че централната банка може скоро да се откаже от по-нататъшните увеличения на лихвите.

Наскоро американският президент Доналд Тръмп обясни, че не е „развълнуван“ от по-строгата парична политика на Фед, след като ясно заяви, че не одобрява повишаването на лихвените проценти да продължи.

След обявяването на решението на Фед доходността по десетгодишните американски държавни облигации се повиши до 2,999%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 12
KMETA
преди 5 години
Вий ко ве, да не дъежите основния пакет акции на ФЕД , та *** напълнихте с минуси ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 18
KMETA
преди 5 години
Голям прас. Все едно да ме интересува курса на биткойна.!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още