IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика неочаквано е изпаднала в застой в началото на годината

Данните са ранен предупредителен знак за щетите от поскъпващите енергоносители, инфлационния натиск и войната в Украйна

11:28 | 29.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция неочаквано е изпаднала в застой в началото на годината - ранен предупредителен знак за щетите върху европейската икономика, които предизвикват поскъпващите енергоносители и влошаващите се проблеми със снабдителните вериги, породени от войната в Украйна, съобщи Bloomberg.

Франция Франция

Показателят е останал без промяна през първото тримесечие на тази година спрямо последните три месеца на 2022 г., след като ръстът на френската икономика за края на 2021 г. бе коригиран нагоре до 0,8%. Очакванията на икономистите за периода януари-март бяха за повишение от 0,3%.

Това са първите данни за Европа, които показват как се е отразил конфликтът в Украйна върху региона. Предстои по-късно през деня да бъде публикувана статистиката за представянето на цялата еврозона, като прогнозите са за ръст от 0,3 на сто.

Краткосрочните перспективи за Европа са изключително несигурни. Възможността от допълнителни санкции срещу Москва - включително възможно ембарго върху руския внос на петрол - може да нанесе силен удар върху промишлеността, докато рекордната инфлация и влошаващите се нагласи застрашават потреблението.

Друг доклад от деня показа, че хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени във Франция е отчел годишно увеличение от 5,4% през април спрямо ръста от 5,1% през март. Предварителните данни за инфлацията на националната статистическа служба сочат още, че на месечна база цените в страната са нараснали с 0,5% спрямо ръста от 1,6%, отчетен през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още