IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ с по-голям спад от прогнозите заради глобалната несигурност

Разочароващите данни за търговията са поредният сигнал за слабостта на най-голямата икономика в Европа

11:23 | 08.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новата седмица започва с поредния предупредителен сигнал за здравето на германската икономика, след като данните за вноса и износа на страната през февруари отчитат спад на фона на тревогите около глобалната търговия, съобщава Financial Times.

Износът регистрира понижение с 1,3% на месечна база до 108,8 млрд. евро, сочат данните на Федералната статистическа служба. Вносът е намалял с 1,6% до 90,9 млрд. евро. Спадът е по-голям от очакваното. Икономисти, интервюирани от Ройтерс, прогнозираха свиване съответно с 0,5% на износа и с 0,7% на вноса.

„Германският експортен сектор все още се бори с глобалната несигурност“, коментира Карстен Бжески, главен икономист на ING в Германия.

Износът на най-голямата икономика в Европа е изправен пред редица предизвикателства, включително все още неразрешения търговски конфликт между САЩ и Китай, сигналите за охлаждане на китайската икономика и страха от твърд Brexit.

Според Карстен Бжески има твърде много проблеми, на които германският експортен сектор трябва да се противопостави по едно и също време. Той обаче смята, че по-късно през годината ще се види подобрение в представянето на износителите в Германия.

Сериозният спад на вноса изпрати търговския излишък на страната до 18,7 млрд. евро на база календарно и сезонно изгладените данни спрямо 18,5 млрд. евро излишък, отчетен през януари.

Поредица от макроикономически данни през последния месец задълбочи загрижеността за състоянието на германската икономика и по-специално за нейния ключов производствен сектор.

В края на миналата седмица стана ясно, че индустриалното производство в Германия се е повишило с 0,7% през февруари, тъй като по-мекото време е помогнало за нарастване на строителната активност. В същото време в промишлеността производството се е свило с 0,2% през февруари.

На този фон поръчките към заводите в страната неочаквано се сринаха през февруари, давайки сигнал, че най-голямата икономика в Европа е далеч от преодоляването на болезнения спад в индустрията.

Данните, които показаха спад от 4,2% на поръчките на заводите, бяха публикувани само няколко седмици, след като централната банка на страната предупреди, че е малко вероятно да има обрат в икономиката в началото на годината. Министерство на икономиката помрачи още картината в четвъртък, заявявайки, че инерцията в индустрията ще продължи да бъде потисната през следващите месеци, особено поради липсата на външно търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още