IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Паричната политика цели ценова стабилност, а не валутна

Японската йена поевтиня до ново 24-годишно дъно

10:43 | 22.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) трябва да предаде посланието на пазарите, че паричната ѝ
политика цели постигането на ценова стабилност, а не контрол върху движенията на обменните курсове. Това са посочили някои от централните банкери, стана ясно от публикуваните в сряда протоколи от априлското заседание на регулатора, цитирани от Ройтерс.

Въпреки че някои от тях са изразили опасения, че огромната валутна волатилност може да навреди на корпоративните бизнес планове, много от представителите на ЯЦБ са изтъкнали необходимостта от поддържането на ултраразхлабената парична политика, за да се подпомогне все още слабата икономика.

"Няколко членове казаха, че големите колебания на валутния пазар в кратък период от време, каквито са наблюдавани и наскоро, ще увеличат несигурността относно бъдещето и ще затруднят фирмите в изготвянето на бизнес планове", става ясно от протоколите.

Според един от банкерите поевтинявалата йена е в полза на икономиката сега, когато инфлацията е "изключително ниска".

На последното си заседание в средата на юни японският регулатор запази ниските си лихви без промяна в опит да подпомогне крехкото икономическо възстановяване на страната.

Йена Йена

В сряда стойността на националната валута достигна ново 24-годишно дъно спрямо щатския долар, когато един щатски долар се разменя срещу 135,35 японски йени към 10:23 ч. българско време. Малко по-рано доларът се обменяше срещу 136,50 йени, което е най-ниската стойност от 1998 г. насам.

"Търсенето на валути убежища намалява днес и това натежава на йената", каза Брендън МакКенна, стратег в Wells Fargo, цитиран от Bloomberg,

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още