IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ включи валутните курсове сред възможните рискове

Японският регулатор остава последната голяма централна банка в света, която е настроена да бъде гълъб

09:10 | 17.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Toru Hanai/Bloomberg</p>

Toru Hanai/Bloomberg

Японската централна банка запази свръхниските лихвени проценти и насоките си за поддържане на разходите по заемите на „настоящите или по-ниски" нива, с което изрази решимостта си да се съсредоточи върху подпомагането на слабото възстановяване на икономиката от пандемията на COVID-19.

Въпреки това, като намек за удара, който неотдавнашното рязко понижение на йената може да окаже върху икономиката, централната банка заяви, че трябва „внимателно да наблюдава" въздействието, което движенията на обменните курсове могат да окажат върху икономиката. Така, след бързото отслабване на йената до 24-годишно дъно в началото на седмицата, в рядък ход банката включи в списъка си с рискове и валутните курсове.

На двудневната среща, която приключи в петък, ЯЦБ запази целта си за краткосрочните лихвени проценти от -0,1% и обещанието си да насочва доходността на 10-годишните облигации около 0% с 8-1 гласа.

Решението беше очаквано, но оставя позицията на ЯЦБ в още по-голямо противоречие с другите големи централни банки, които агресивно затягат паричните си политики, за да ограничат нарастващата инфлация.

„Имаше спекулации, че ЯЦБ може да промени политиката си, за да се справи с валутните движения, но отговорът на централната банка беше "не", казва пред Ройтерс Шотаро Куго, икономист в Daiwa Institute of Research.

„ЯЦБ изпрати послание, че макар стабилното движение на валутата да е важно за постигане на ценовата цел, тя няма да насочва политиката си с фокус върху движението на йената“.

Банката също така остави без промяна насоките, според които краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти се очаква да останат на „сегашните или ниски равнища".

Йената поевтиня с цели 1,7%, а доходността по бенчмарковите 10-годишни японски държавни облигации се понижи след решението политиката на централната банка да остане гълъб*.

Редица централни банки в Европа повишиха лихвените проценти в четвъртък, като някои от тях шокираха пазарите, след като Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта. Изненадващият ход на Швейцарската национална банка направи ЯЦБ последната голяма централна банка в света, която е настроена да бъде гълъб.

Нарастващите различия в паричната политика на Япония и останалата част от света доведоха до 24-годишно дъно на йената, заплашвайки да охладят потреблението, като увеличат и без това нарастващите разходи за внос.

Правителството и ЯЦБ засилиха предупрежденията си срещу рязък спад на йената, включително като публикуваха съвместно изявление през миналата седмица, в което сигнализираха за готовност да излязат на валутния пазар, ако се наложи.

„Трябва внимателно да наблюдаваме влиянието, което движенията на финансовите и валутните пазари могат да окажат върху икономиката и цените в Япония", се казва в изявлението на регулатора, с което се обявява решението за политиката в петък.

Подобни опасения за слабата йена обаче не възпряха ЯЦБ да отстоява имплицитно ограничение от 0,25% за целевата си доходност по 10-годишните облигации чрез засилени покупки на облигации.

Горната граница на доходността бе атакувана от инвеститори, които залагат, че централната банка може да отстъпи пред глобалните пазарни сили, тъй като нарастващата доходност в САЩ повишава дългосрочните лихвени проценти в целия свят.

Доходността по 10-годишните японски държавни облигации (JGB) достигна шестгодишен връх от 0,268% в началото на търговията в петък, надхвърляйки тавана от 0,25%, определен от ЯЦБ, преди да отстъпи до 0,22% след решението на централната банка.

Малко след обявяването на решението си банката направи допълнително предложение за закупуване на неограничени количества 10-годишни JGB, включително такива със седем години до падежа.

ЯЦБ е изправена пред дилема. При положение че инфлацията в Япония е значително по-ниска от тази в западните икономики, нейният фокус е да подкрепя все още слабата икономика с ниски лихвени проценти. Но „гълъбовата" политика предизвика рязък спад на курса на йената, което вреди на икономиката, силно зависима от вноса на горива и суровини.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още