Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическата активност в еврозоната се сви значително през януари

Производството остава силно, тъй като фабриките до голяма степен остават отворени.

Икономическата активност в еврозоната се сви значително през януари

Снимка: Bloomberg

Икономическата активност в еврозоната се сви значително през януари, тъй като ограниченията за справяне с коронавирусната пандемия засегнаха силно доминиращата индустрия на услугите в блока, съобщава Ройтерс.

Местата за настаняване и развлечения бяха принудени да останат затворени в голяма част от континента, с което се обясняват данните за рязкото свиване в сферата на услугите. Статистиката също така показа, че производството остава силно, тъй като фабриките до голяма степен остават отворени.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за еврозоната на IHS Markit спадна още през януари до 47,5 пункта спрямо 49,1 пункта през декември. Анкета на Ройтерс сочеше спад до 47,6 пункта.

„Двойната рецесия за икономиката от еврозоната изглежда все по-неизбежна, тъй като по-строгите ограничения заради COVID-19 нанесоха допълнителни последици за бизнеса през януари“, каза Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

„Известно успокоение идва от това, че спадът е по-малък в сравнение с пролетта на миналата година, отразявайки продължаващата относителна устойчивост на производството, нарастващото търсене на стоки за износ, както не толкова строгите мерки в сравнение с първата вълна“, допълни той.

Очакваше се икономиката на блока да нарасне с 0,6% през това тримесечие, според проучване на Ройтерс по-рано тази седмица, според което икономиката трябваше да се върне към нивото си преди COVID-19 в рамките на две години.  

PMI за сектора на услугите, който е доминиращ в блока, спадна до 45 пункта от 46,4 пункта, надхвърляйки очакванията в анкета на Ройтерс, която беше прогнозирала спад до 44,5 пункта. И все пак индексът за услугите все още е далеч от историческите минимуми в началото на пандемията.

Тъй като активността все още намалява и ограниченията вероятно ще съществуват още известно време, фирмите за услуги бяха принудени да намалят цените си. Индексът на цените на производител спадна до 46,9 пункта от 48,4 пункта, най-ниското си ниво от юни насам.

Това ще бъде разочароващо за Европейската централна банка, която в четвъртък остави политиката си непроменена, тъй като ниската инфлация е трън в очите на централната банка от години.

Фабричната активност остава силна и производственият PMI се задържа на нива от 54,7 пункта, макар и по-слаб от нивото от 55,2 пункта през декември. Анкетата на Ройтерс сочеше спад до 54,5 пункта.

Но въпреки силното търсене фабриките отново съкращават работници, както всеки месец от май 2019 г. Индексът на заетост спадна до 48,9 пункта от 49,2 пункта.

Тъй като програмите за ваксинация се засилват след бавен старт в Европа, оптимизмът за предстоящата година остава силен. Индекс на бъдещата продукция спадна до 63,6 пункта от близо тригодишния връх от 64,5 пункта през декември.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Бизнес активността в еврозоната продължава да свива и през февруари