IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната отбелязва скромнa експанзия

Индексът на мениджърите по поръчките, изчисляван от IHS Markit, достига ниво от 50,6 пункта през ноември, което надхвърля очакванията на анализаторите

13:47 | 04.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Икономиката на еврозоната се разширява леко на фона на опасенията, че спадът в промишления сектор може да започне да се разпространява и в други сектори, предава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките, изчисляван от IHS Markit, достига ниво от 50,6 пункта през ноември, което надхвърля очакванията на анализаторите от 50,3 пункта. За сега прогнозираният ръст на икономиката за четвъртото тримесечие е само 0,1%, което би било най-слабия темп на нарастване, откакто 19-членния регион излезе от рецесия през 2013 г. eu eu

Най- голямата европейска икономика, Германия отчита ниво на индекса на мениджърите по поръчките от 49,4 пункта през ноември, което е по-високо от отчетените 48,9 пункта през октомври, но все още остава под линията от 50 пункта, която разделя разрастването от свиването.

За Великобритания, която все още е част от ЕС, същият показател достига ниво от 49,3 пункта през ноември, което е по-ниско от отчетените 50 пункта през октомври, но надвишава очакваните 48,5 пункта. Страната в момента се намира в предизборна кампания, чийто фокус е по-скоро излизането на кралството от ЕС, отколкото състоянието на икономиката.

Докладът за еврозоната „показва една икономика, която почти е в застой“, казва Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit. Промишлеността отбелязва „голямо забавяне“ и „секторът на услугите също отбелязва най-слабото си тримесечно разширяване за последните пет години“.

Нивото на новите поръчки е спаднало през ноември, тъй като търсенето в чужбина се е свило за 14-ти месец. Слабият износ натежава по-специално върху немските компании. Активността на частния сектор в най-голямата икономика в Европа се е свила за трети пореден месец.

Франция остана най-добрият представител на региона, като отбеляза „солиден“ растеж. Икономиките на Ирландия и Испания също се разширяват.

Заводите сигнализират, че спадът в производството им е най-малък от август насам.

В същото време проучването показа „може би най-слабия ценови натиск, които наблюдаваме през последните години, което заплашва да задържи инфлацията далеч под целта на ЕЦБ през следващите месеци“, каза Уилямсън.

Европейската централна банка ще проведе първата си среща по отношение на паричната политика под ръководството на Кристин Лагард през следващата седмица. Новите тримесечни прогнози ще дадат представа дали е направено достатъчно за укрепване на икономическия растеж и потребителските цени или дали трябва да засилят призивите си към правителствата да допълнят усилията им с фискални стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още