IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Китай отчете най-слабия си растеж от 17 години

И продажбите на дребно отчетоха по-слабо повишение от очакваното

09:26 | 14.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на индустриалното производство в Китай се забави много повече от очакваното до 4,8% през юли спрямо същия месец на миналата година, съобщава CNBC. Данните са поредният сигнал за отслабеното търсене във втората по големина икономика в света, докато САЩ засилиха търговския натиск.

Темпът на растеж през юли е най-бавният от февруари 2002 г. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха индустриалното производство да нарасне с 5,8% спрямо година по-рано, забавяйки се от отчетените през юни 6,3%.

Междувременно и продажбите на дребно отчетоха по-слабо повишение от очакваното – 7,6% през юли спрямо година по-рано. В анкета на Ройтерс анализатори посочиха, че очакват 8,6%. За сравнение, през юни продажбите на дребно в Китай скочиха с 9,8%.

Данните за производството заедно със слабото търсене на кредити през месеца показва, че втората по големина икономика в света все още се опитва да се стабилизира, пише Bloomberg. Отлагането на следващата порция мита за декември все пак вече дава малко по-голяма степен на сигурност за експортните компании.

Първоначално митата върху стоки на обща стойност около 300 млрд. долара трябваше да влязат в сила на 1 септември.

От Службата на американския търговски представител съобщиха, че някои продукти ще бъдат изцяло премахнати от списъка със санкционирани стоки на базата на фактори, свързани със здравеопазването, обществената и националната сигурност и други.

В сряда стана ясно, че ръстът на инвестициите в инфраструктура, основен стълб на стратегията на правителството за стимулиране на икономиката, се е забавил до 3,8%.

Досега политиците в страната разчитаха на намаляване на данъците за стимулиране на потреблението и целенасочени парични стимули, за да могат банките да отпускат повече заеми за бизнеса. Това обаче не беше достатъчно, за да спре забавянето на икономиката и икономистите започват да призовават за по-агресивни мерки, дори при нарастващия дълг и рисковете за финансовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още