Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията сви продажбите на дребно във Великобритания

Потребителските нагласи в страната се понижиха до ново рекордно дъно

Инфлацията сви продажбите на дребно във Великобритания

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Потребителите във Великобритания са свили покупките си през май, изправени пред най-високата инфлация от 40-години насам, съобщи Националната статистическа служба (ONS) на страната, цитирана от Ройтерс.

През май продажбите на дребно са намалели с 0,5% на месечна база, което е малко по-слабо от очакванията на икономистите, анкетирани от медията, за спад от 0,7 на сто.

Още по темата
На годишна база продажбите на дребно са били с 4,7% по-малко, докато в трите месеца до май те са намалели с 1,3%, след като в тримесечния период до април понижението е било в размер на 1,4%.

Междувременно отчетеният ръст през април е ревизиран рязко в посока надолу, когато продажбите на дребно са нараснали с 0,4% на месечна база. За сравнение - първоначално обявените данни бяха за повишение от 1,4 на сто.

"Спадът през май е предизвикан от спад в продажбите на храни", каза Хедър Бовил, заместник-директор по проучвания и икономически показатели в ONS.

"Обратната връзка от супермаркетите предполага, че потребителите харчат по-малко за храна заради поскъпващата издръжка на живот", обясни Бовил.

Извън горивата, обемът на продажбите на дребно е намалял с 0,7% на месечна и с 5,7% на годишна база.

Още по темата

Последните данни показаха, че инфлацията в Обединеното кралство е достигнала 9,1% през май, което е 40-годишен връх. Очакванията на Английската централна банка (АЦБ) са показателят допълнително да ускори темпа си на растеж, като надмине 11% в края на годината.

Инфлацията сви и потребителските нагласи в страната, показват данните от друго проучване, публикувано в петък.

Според GfK индексът на потребителското доверие се е свил от -40 пункта през май до -41 пункта през юни, като така показателят е паднал под нивата, които преди са предшествали рецесии. Очакванията на икономистите бяха индексът да остане на ниво от -40 пункта.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 2 дни
aZ, Борис Дж. съм горд от себе си. 78% от англичаните са недоволни от живота под гнета на баба Бети, но това не е всичко. Борис Джонсън: Украинските бежанци ще бъдат депортирани от Великобритания в Руанда. Ще издадем 130 000 визи на украинци, те имат поне два много добри маршрута за влизане. Но ако пристигнете тук нелегално Страхувам се, че отговорът ще бъде такъв, цитира думите на британския премиер Гардиън. На 13 април Великобритания и Руанда подписаха споразумение, според което нелегалните мигранти от кралството ще бъдат изпращани в Африка.

Още от Новини
Цените на металите се насочват към най-лошото си тримесечие от финансовата криза