IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията сви продажбите на дребно във Великобритания

Потребителските нагласи в страната се понижиха до ново рекордно дъно

11:11 | 24.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Потребителите във Великобритания са свили покупките си през май, изправени пред най-високата инфлация от 40-години насам, съобщи Националната статистическа служба (ONS) на страната, цитирана от Ройтерс.

През май продажбите на дребно са намалели с 0,5% на месечна база, което е малко по-слабо от очакванията на икономистите, анкетирани от медията, за спад от 0,7 на сто.

На годишна база продажбите на дребно са били с 4,7% по-малко, докато в трите месеца до май те са намалели с 1,3%, след като в тримесечния период до април понижението е било в размер на 1,4%.

Междувременно отчетеният ръст през април е ревизиран рязко в посока надолу, когато продажбите на дребно са нараснали с 0,4% на месечна база. За сравнение - първоначално обявените данни бяха за повишение от 1,4 на сто.

"Спадът през май е предизвикан от спад в продажбите на храни", каза Хедър Бовил, заместник-директор по проучвания и икономически показатели в ONS.

"Обратната връзка от супермаркетите предполага, че потребителите харчат по-малко за храна заради поскъпващата издръжка на живот", обясни Бовил.

Извън горивата, обемът на продажбите на дребно е намалял с 0,7% на месечна и с 5,7% на годишна база.

Последните данни показаха, че инфлацията в Обединеното кралство е достигнала 9,1% през май, което е 40-годишен връх. Очакванията на Английската централна банка (АЦБ) са показателят допълнително да ускори темпа си на растеж, като надмине 11% в края на годината.

Инфлацията сви и потребителските нагласи в страната, показват данните от друго проучване, публикувано в петък.

Според GfK индексът на потребителското доверие се е свил от -40 пункта през май до -41 пункта през юни, като така показателят е паднал под нивата, които преди са предшествали рецесии. Очакванията на икономистите бяха индексът да остане на ниво от -40 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
aZ, Борис Дж. съм горд от себе си. 78% от англичаните са недоволни от живота под гнета на баба Бети, но това не е всичко. Борис Джонсън: Украинските бежанци ще бъдат депортирани от Великобритания в Руанда. Ще издадем 130 000 визи на украинци, те имат поне два много добри маршрута за влизане. Но ако пристигнете тук нелегално Страхувам се, че отговорът ще бъде такъв, цитира думите на британския премиер Гардиън. На 13 април Великобритания и Руанда подписаха споразумение, според което нелегалните мигранти от кралството ще бъдат изпращани в Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още