IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната отново тръгна рязко нагоре

След три последователни месеца на спад темпът на инфлацията се ускори до 1,4%

12:43 | 04.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Темпът на инфлацията в еврозоната се очаква да се е ускорил рязко през март след няколко месеца на забавяне, достигайки 1,4% спрямо 1,1% през предишния месец. Това сочат предварителните оценки на Европейската статистическа служба Евростат.

Еврото се повиши леко до 1,2293 долара малко след публикуването на данните от Евростат спрямо 1,2290 долара преди това.

За разлика от тенденцията през последните месеци основният тлaсък на потребителските цени този път идва основно от цените на храните, алкохола и тютюневите изделия, които са се повишили рязко с 2,2% през март спрямо 1,0% през февруари.

Цените на енергията леко са забавили темпа си до 2,0% през третия месец на годината спрямо 2,1% месеца преди това. Цените на неенергийните индустриални стоки също бележат спад - от 0,6% през февруари до 0,2% през март.

Цените на услугите обаче отчитат ускорение на ръста си, макар и сравнително слабо - до 1,5% през март от 1,3% през втория месец на годината.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, също се ускорява рязко до ниво от 1,3%. През предишния месец тя бе 1,0%.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 18 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Водещата причина за инфлацията в Европейския съюз е вредата от еврото.Европейската централна банка (ЕЦБ) няма права за защита срещу вредата от еврото.Тъй като няма права за защита срещу водещата причина за инфлацията, ЕЦБ няма възможност да спаси от инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още