Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в еврозоната се забавя през май до над едногодишно дъно

Сред основните причини за забавянето е понижаването на цените на енергията и услугите

Инфлацията в еврозоната се забавя през май до над едногодишно дъно

Снимка: Ройтерс

Годишната инфлация в еврозоната се е забавила през май до близо едногодишно дъно, достигайки до 1,2% спрямо 1,7% през април. Това показват първоначалните изчисления на европейската статистическа служба Евростат, публикувани във вторник.

Ако стойностите се потвърдят, това ще е най-ниското ниво на инфлацията от април 2018 г. насам и малко под прогнозите за 1,3%, посочва Tradingeconomics.com

Сред основните причини за забавянето е понижаването на цените на енергията и услугите.

Въпреки това, разглеждайки отделните компоненти на инфлацията, енергията остава с най-голям годишен темп на растеж – 3,8% при 5,3% през април.

След това се нареждат хранителните продукти, алкохола и тютюневите изделия с 1,6% спрямо 1,5% през април, услугите - 1,1% при 1,9% през април и индустриалните стоки извън енергията – 0,3% при 0,2% в предходния месец.

В края на 2018 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) постепенно спря програмата си за стимулиране на икономиката, която въведе през 2015 година в опит да засили икономическия растеж и ускори инфлацията в разгара на европейската финансова криза, припомня БТА.

През последните месеци обаче вялият растеж и по-ниската от целевото равнище инфлация станаха отново повод за тревоги. ЕЦБ обеща да задържи водещите си лихви на рекордно ниските им равнища до края на годината.

По-рано във вторник бяха публикувани и данните за сезонно коригираната безработица в еврозоната, която през април достигна до най-ниското си ниво от август 2008 г. През предходния месец тя е на ниво от 7,6% - минимално понижение спрямо 7,7% през март. На годишна основа спадът е още по-значителен, като за сравнение преди година тя е била в размер на 8,4%.

За европейския съюз безработицата достига 6,4% за миналия месец – без промяна спрямо март и понижение от 7% през април 2018 г. Това са впечатляващо ниски стойности, най-ниските от началото на воденето на статистиката през януари 2000 г.

В България безарботицата е на ниво от 4,5% през април – значително под средното за ЕС ниво от 6,4%. За месеца най-ниски стойности са отчетени в Чехия (2,1%), Германия (2,3%) и Холандия – 3,3%.

На обратния полюс са Гърция (18,5% през февруари), Испания (13,8%) и Италия (10,2%).

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китай остави лихвите непроменени за пети пореден месец