Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в най-многолюдните германските провинции се забавя през декември

В Северен Рейн-Вестфалия увеличението на цените се забавя до 1,8%, а в Бавария до 2,2%

Инфлацията в най-многолюдните германските провинции се забавя през декември

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в най-гъсто населените германски провинции се забавя през декември на фона на потвърждението от Европейската централна банка (ЕЦБ), че програмата за изкупуване на облигации ще бъде прекратена и пониженията на световните пазари, съобщава Ройтерс.

Годишната инфлация в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия се забавя до 1,8% през декември от 2,4% през ноември, показват предварителните регионални данни, публикувани в петък.

Още по темата

В Бавария, втората най-гъсто населена провинция, годишната инфлация е 2,2% при 2,7% предходния месец. В Баден-Вюртенберг, който застава на трето място, увеличението на цените е 2% спрямо 2,7% през ноември.

Четенето на регионалните данни, които не са хармонизирани спрямо другите европейски държави, се публикуват преди стойностите за инфлацията на национално равнище, очаквани по-късно в петък.

По-рано през този месец ЕЦБ обяви, че официално прекратява програмата си за покупка на облигации на стойност 2,6 трлн. евро, но обеща да продължи политиката на икономически стимули в опит за справяне с неочакваното икономическо забавяне и политическите сътресения на Стария континент и извън него.

Целта на централната банка е да поддържа годишната инфлация малко под прага от 2%. В четвъртък от ЕЦБ съобщиха, че прогнозират забавяне на световната икономика през 2019 г., след което ще настъпи период на стабилизиране.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Русия сложи спирачка на лихвените съкращения