IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на поскъпналите въглища подпомогна търговския излишък на Австралия

Излишъкът на страната е надминал прогнозите на икономистите

11:03 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Търговският излишък на Австралия се е изстрелял до рекордно равнище през май, подкрепен от по-високите цени на ключовия си компонент - въглищата. В същото време вносът също е записал ръст, давайки сигнал за стабилно вътрешно търсене, пише Bloomberg.

Австралия Австралия

Излишъкът в размер на 15,97 млрд. австралийски долара (10,9 млрд. щатски долара) надмина очакванията на икономистите за ниво от 10,8 млрд. австралийски долара. Износът се е увеличил с 9,6% на месечна база, надминавайки ръста от 5,8% на вноса.

Приходите от въглища са били с 20% повече, с което общите приходи от износ на ресурси са нараснали с 12 на сто, като увеличение е отчетено и при втечнения природен газ, златото и желязната руда. Междувременно туристите са подпомогнали износа на услуги.

Австралийската икономика записваше месечни излишъци в продължение на почти 4,5 години, подкрепена от продажбите на желязна руда и въглища, основно към Китай. Страната е и ключов износител на втечнен природен газ, цената на който се покачи, заедно с тази на други суровини - като пшеница - поради опасения от влошаване на проблемите на снабдителните вериги от войната в Украйна.

Въпреки това има несигурност относно устойчивостта на тази серия от резултати, тъй като цената на суровините намалява тази седмица поради страха от рецесия. Цената на златото е близо до деветмесечно дъно, а Китай сигнализира, че вносът на въглища вероятно ще е ограничен до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още