IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казимир от ЕЦБ: Покупките на облигации трябва да бъдат свити през лятото

Старата програма на ЕЦБ за покупка на облигации APP надживя полезността си, а негативните ефекти стават все по-значителни, смята Петер Казимир

18:04 | 18.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да намали покупките на облигации през лятото, с което ще си даде повече гъвкавост откъм време за всяко последващо лихвено повишение. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Словашката централна банка Петер Казимир, цитиран от Bloomberg.

Според него инструментът – създаден, за да предотврати дефлацията след дълговата криза в Европа, който бе разширен през пандемията – е надживял полезността си. ЕЦБ все още няма конкретна дата за прекратяването на програмата си за покупка на облигации, позната като APP.

„Рисковете, които този инструмент трябваше да пребори, намаляха, докто негативните ефекти стават все по-значителни“, каза Казимир в интервю в четвъртък. „Търговската активност се свива през август, затова това би било добро и естествено време за прекратяване на програмата“, смята банкерът.

Изправени пред безпрецедентна инфлация в еврозоната, представителите на ЕЦБ постигнаха съгласие за намаляване на мерките за подкрепа, които включват рекордно ниски лихви и втора програма за покупка на облигации, позната като PEPP, която бе създадена по време на пандемията. Тя трябва да изтече до края на март.

Различията в мненията на банкерите са по отношение на това колко бързо трябва да се случи промяната на паричната политика.

ецб ецб

Предложението на Казимир за прекратяването на програмата APP е най-конкретно и наподобява идеята на гуверньора на централната банка на Франция и представител на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало, който посочи, че програмата може да приключи през третото тримесечие на тази година.

И двамата банкери призовават за промяна на сегашните насоки на ЕЦБ, според които лихвените повишения може да се случат скоро след прекратяването на програмите.

"Време е да помислим за разделянето на двете неща. Спирането на покупките ще ни отвърже ръцете и ще ни даде място за действие, за да намерим най-подходящото време да се върнем към лихвите, които са стандартен инструмент на паричната политика“, смята Казимир.

Други представители на ЕЦБ, сред които и гуверньорът Кристин Лагард, апелираха да се подходи внимателно към промяната на паричната политика, за да не се навреди на икономическото възстановяване. Според централния банкер на Испания Пабло Ернандес де Кос „няма причина да се прекалява с реакциите“.

Според главния икономист на финансовата институция Филип Лейн ЕЦБ не трябва да толерира и недостатъчно добра реакция към инфлацията.

Това мнение контрастира с изказванията на гуверньора на Германската централна банка Йоахим Нагел и на този на централната банка на Нидерландия Клаас Нот, според които европейският регулатор трябва да предприеме лихвени повишения през тази година.

Инвеститорите залагат на две лихвени повишения в размер на 25 базисни пункта до края на 2022 г., въпреки че по думите на управителя на Латвийската централна банка Мартинс Казакс такъв сценраий е „някак твърде жесток“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още