IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското промишлено производство с най-слаб растеж от 17 години

Продажбите на дребно обаче са ускорили растежа си до 8,6 на сто през май на годишна основа спрямо 7,2 процента през април

15:38 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайското промишлено производство е забавило растежа си до 5 процента през май, което е най-слабото увеличение от над 17 години, инвестициите също са намалели, предаде Ройтерс, цитирайки данни на националната статистика.

Показателят е под очакванията и е поредният признак за отслабване на търсенето във втората по големина икономика в света на фона на засилването на американския натиск в търговията.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха промишленото производство да отчете растеж от 5,5 на сто на годишна основа. Растежът на показателя за април бе 5,4 на сто.

Инвестициите в основе капитал бележат растеж от 5,6 на сто за периода януари - май спрямо 6,1 процента през януари - април. Прогнозите бяха показателят да се повиши с 6,1 на сто.

Инвестициите в имоти, ключов двигател на икономическия растеж, също проявяват признаци на забавяне. Те са се увеличили с 11,2 процента през първите пет месеца на годината спрямо 11,9 на сто.

Продажбите на дребно обаче са ускорили растежа си до 8,6 на сто през май на годишна основа спрямо 7,2 процента през април, когато бе отчетен 16-годишен минимум.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха растежът на продажбите на дребно да бъде на равнище 8,1 на сто. Според някои обаче растежът на показателя се дължи на по-високата инфлация, а не толкова на укрепване на потребителското доверие.

По-рано тази седмица китайската автомобилна асоциация отчете най-големия месечен спад на продажбите на най-големия автомобилен пазар в света за май на фона на забавящата се икономика и въвеждането на по-строгите стандарти за вредни емисии от провинциите. 

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още