IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Ще запазим стимулите, докато е нужно

Позитивните коментари на гуверньора на ЯЦБ за инфлацията и икономиката като цяло изпратиха йената на четиримесечен връх спрямо долара

10:03 | 15.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода потвърди решимостта на паричните власти да запазят мащабната програма за стимулиране, докато икономиката достигне устойчива инфлация от 2%. Неговите позитивни коментари за инфлацията и икономиката като цяло обаче изпратиха йената на четиримесечен връх спрямо долара, предава Ройтерс.

Базисната инфлация се ускорява с около 1%, заяви Курода в речта си по време на тримесечната редовна среща на мениджърите на регионалните клонове на банката. Това показва лека промяна спрямо предходната му реч пред мениджърите на клоновете, когато Курода заяви, че основните потребителски цени са на нива около нулата.

Централният банкер също така изтъкна оптимизма си, че икономиката ще продължи да расте. Това привлече вниманието на някои дилъри, които са нервни заради една евентуална промяна в политиката на централната банка след лекото понижение на покупките на държавен дълг от страна на ЯЦБ през миналата седмица. Това леко свиване на редовните покупки на облигации тласна йената нагоре, подчертавайки предизвикателството, пред което се изправя банката при комуникирането на своята политика.

Според Курода умерената икономическа експанзия, която понастоящем е в ход, ще помогне за ускоряването на инфлацията в посока на целта на ЯЦБ от 2%. Така Курода сигнализира за искането на централните банкери да запазят статуквото на монетарната си политика за момента.

Банката ще продължи, докато е нужно, с агресивните си облекчения, състоящи се от контрол на кривата по доходността и мащабна програма за закупуване на активи, за да се постигне ценовата ѝ цел, добави Курода.

„Финансовата система на Япония остава стабилна, а паричните условия са адаптивни“, добави Курода, като се въздържа да повтари предупрежденията си за нарастващата цена на изключително хлабавата политика.

На фона на растящата цена от продължителното облекчаване, като например спада в печалбите на банките заради изключително ниските лихвени проценти, банката преднамерено намеква, че може да се отдалечи от политиката за кризисни ситуации по-рано от очакваното. 

Японската икономика расте в последните месеци благодарение на силния износ и капиталовите разходи, но пък инфлацията остава доста под целта на централната банка, тъй като фирмите се опасяват, че повишаването на цените може да изплаши чувствителните към разходите японски потребители.

Коментарите на Курода подкрепиха японската валута и потопиха обменния курс на долара спрямо йената до четиримесечно дъно от 110,63 йени за долар, с което се продължи последната низходяща тенденция.

„Промяната в езика на Курода просто отразява последните ценови повишения, но хората са чувствителни дори и при най-фините разлики, откакто ЯЦБ намали покупките на облигации", заяви пред Ройтерс Шуджи Тоноши, старши пазарен икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

„Членовете на правителството също така правят по-позитивни коментари за избягването на дефлацията. Политиците постепенно променят своя тон", добавя той.

Така например японският министър на икономиката изненада пазарите през миналата седмица, когато дискутираше напредъка на правителството в разширяването на икономиката, предлагайки да бъде обявен края на дефлацията, преди потребителските цени да достигнат инфлационната цел от 2%.  

Едва преди седмица премиерът на Япония Шиндзо Абе (който в момента е на първото официално посещение на японски премиер в страната ни) призова банката да продължи усилията си за форсиране на икономиката. Министър-председателят на Страната на изгряващото слънце призова управителя на централната банка Курода да увеличи усилията си за стимулиране на японската икономика. Той обаче добави, че все още не е решил дали да подкрепи Курода за нов петгодишен мандат. Курода бе избран от Абе да поеме кормилото на централната банка през 2013 г., за да стартира мащабна програма от стимули, част от политиката на премиера, известна като Абеномика. Тези мерки помогнаха за стимулиране на растежа, но не успяха да доведат инфлацията до целта от 2%.

През ноември базисната инфлация нарасна с 0,9% на годишна база. Това е далеч от целевата позиция на ЯЦБ, но е знак за напредък. През календарната 2016 година основните цени се понижиха с 0,3%, което е първият спад от четири години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Todor Sabev
преди 6 години
Облекчаването на страданията на наркомана с поредната доза, накрая ще завърщи с абстиненция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още