IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Следващите стимули ще разчитат на количествените облекчения и кредитите

Това на практика отхвърля възможността за намаляване на лихвените проценти като средство за подпомагане на икономиката

18:12 | 11.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че ръководството на институцията ще се фокусира върху спешните покупки на облигации и дългосрочното кредитиране за следващия си кръг от стимули. Това на практика отхвърля възможността за намаляване на лихвените проценти като средство за подпомагане на икономиката.

„Макар всички възможности да се разглеждат, програмата за извънредни пандемични покупки (РЕРР) и целевите дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO) са доказали своята ефективност“, посочи тя, цитирана от Bloomberg. „По тази причина те най-вероятно ще останат основният инструмент за коригиране на нашата парична политика“, допълни още Лагард.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 увеличи ръста си след новината, като малко повече от час преди края на борсовата сесия се покачва с над 1%.

Изказването на Лагард става факт на фона на значително влошаване на икономическите прогнози за еврозоната през последните седмици заради новия пик в броя на случаите на коронавирус, който на свой ред доведе до въвеждането на поредни блокади на Стария континент. По-силното от очакваното възстановяване през летните месеци отвори вратата към повторен спад на икономическата активност и рецесия. По този повод Лагард предупреди, че бъдещето подобрение е много вероятно да бъде нестабилно.

Очаква се ЕЦБ да увеличи и удължи своята програма за изкупуване на облигации в размер на 1,35 трлн. евро по време на следващата среща на Управителния съвет през декември. Мнозина икономисти също така очакват да бъдат направени промени и в свръхевтините кредити за банките. Лагар подчерта също, че продължението на мерките за подкрепа ще зависи и от финансовите условия.

Това потвърждава и прогнозата на икономистите, че централната банка по всяка вероятност ще удължи програмата си за извънредни покупки с поне шест месеца до края на 2021 г. и ще увеличи своето целево дългосрочно кредитиране или ще удължи неговата продължителност.

ЕЦБ не е понижавала ставката по депозитите – в момента на ниво от -0,5%, по време на кризата. Нарастват обаче притесненията, че това може да свие още повече печалбата на кредиторите и евентуално да влоши кредитирането.

Въпреки това понижението на лихвите все пак не е съвсем немислимо. Проучване на ЕЦБ, публикувано тази седмица, показва, че лихвите може да намалеят до -1%, преди да станат по-вредни, отколкото полезни.

„Въпреки че последните новини за ваксината изглеждат окуражаващи, все още може да се окажем изправени пред повтарящи се цикли на ускоряващо се вирусно разпространение и затягане на ограниченията, докато не бъде постигнат широкообхватен имунитет“, посочи Лагард. „Възстановяването може да не е линейно, а по-скоро нестабилно“, допълни още тя.

„Втората вълна на Covid-19 представлява нови предизвикателства и рискове, но планът за управлението й е същият“, каза управителят на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още