Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ОИСР обвини правителствата в бездействие относно забавения икономически растеж

Базирания в Париж политически форум прогнозира, че световната икономика ще нарасне с 2,9% през тази и следващата година

ОИСР обвини правителствата в бездействие относно забавения икономически растеж

Снимка: Архив на Ройтерс

Глобалната икономика расте с най-бавни темпове от финансовата криза насам, а правителствата оставят на централните банки задачата да съживят инвестициите, предава Ройтерс, цитирайки актуализираната прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувана в четвъртък.

Доклада за икономическите перспективи предвижда, че световната икономика ще нарасне с 2,9% през тази и следващата година. Това би бил най-слабият темп на ръст за последното десетилетие. Сега ОИСР коригира прогнозата си за ръста през 2020 г. след като през септември тя предвиди увеличение от 3,0%.

Още по темата

Базирания в Париж политически форум прогнозира, че през 2021 г. глобалната икономика ще нарасте с 3%, но само ако се премахнат рисковете като търговските войни и неочакваното рязко забавяне на китайската икономика.

По-голяма тревога обаче повдига факта, че правителствата не успяват да се справят с глобални предизвикателства като изменението на климата, цифровизацията на техните икономики и мултиполярния световен ред, който се появи след падането на комунизма.

„Би било грешка в политиката да се разглеждат тези промени като временни фактори, които могат да бъдат разрешени с паричната или фискалната политика. Те са структурни променливи“, заяви главният икономист на ОИСР Лорънс Буун и добави „Без ясна политическа насока по тези въпроси несигурността ще продължи да нараства, което, от своя страна, ще навреди на перспективите за растеж“.

Очаква се икономиката на САЩ да нарасне с 2,3% през тази година, за сметка на предишната прогноза за ръст от 2,4%, направена през септември. Ефектите на фискалният импулс от намаляването на данъците през 2017 г. са отслабнали на фона на икономическото забавяне сред търговските партньори на страната.

От ОИСР прогнозират увеличение на икономиката на Щатите с 2,0% през 2020 и 2021 г. и заявяват, че по-нататъшното намаляване на лихвените проценти от страна на Фед ще бъде оправдано само ако растежът се окаже по-слаб.

Организацията повиши прогнозата си за Китай. Очаква се икономиката на страната да нарасне с 6,2% през 2019 г., докато прогнозната стойност през септември беше 6,1%.

Въпреки това, ОИСР заяви, че Китай ще продължи да губи инерция, като очакваният ръст за 2020 г. възлиза на 5,7%, а за 2021 г. - 5,5%.

Общо за еврозоната е прогнозиран растеж от 1,2% през 2019 г. и 1,1% през 2020 г., което е намаление с по 0,1 процентни пункта и за двете години спрямо прогнозата направена през септември. Очаква се през 2021 г. икономиката на еврозоната да нарасне с 1,2%.

ОИСР предупреди, че възобновяването на пакета от количествени облекчения от страна на Европейската централна банка ще има ограничено въздействие, ако страните от еврозоната не увеличат инвестициите.

Прогнозата за британският растеж беше повишена до 1,2% за тази година от прогнозирания ръст от 1,0% през септември. Този оптимизъм се забелязва на фона на отслабващите перспективи за излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април