IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панета от ЕЦБ: Нормализирането на паричната политика не означава неутрална лихва

Нормализирането е процес на постепенно намаляване на паричните стимули, смята един от членовете на банката

12:07 | 25.05.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нормализирането на паричната политика не означава приемането на неутрално равнище на основните лихви, което нито ограничава, нито стимулира растежа. За това предупреди членът на Управителния съвет (УС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета по време на своя реч в университета Гьоте във Франкфурт, цитиран от ведомството.

"Неутралното равнище позволява на централната банка да стабилизира инфлацията спрямо целта (от 2%), когато икономиката е на най-високото си равнище и когато няма краткотрайни шокове, които да нарушават инфлационната траектория", обясни Панета.

"Ако имаме ситуация, в която шоковете влошават икономическите перспективи, несигурността е висока, а икономиката е под най-високото си равнище, циментирането на инфлацията на 2% би изисквало постепенното прекратяване на приспособяващата политика, така че стимулите да намаляват с времето, а да не изчезнат внезапно", допълни банкерът, като посочи, че според него процесът по нормализиране не трябва да се прави на база ненаблюдавани отправни точки, като например неутралното лихвено равнище.

Централният банкер повтори възгледите на немалко икономисти и анализатори, че размерът на неутралната лихва е труден за определяне в момента, не само заради пандемията, която "изтри всички класически модели, използвани, за да бъде изчислена". Единственото, което можем да кажем със сигурност, е, че нетуралната лихва значително се е понижила спрямо периода преди световната финансова криза, допълва той.

"Следователно подходящият ход принципно би могъл да включва поддържането на постоянен запас от активи, закупени по програмите APP и PEPP. В същото време, бихме могли да използваме лихвите, за да регулираме степента на приспосбяване - стига обаче тази комбинация от инструменти да е в съответствие със стабилизирането на инфлацията до 2% в средносрочен план", обясни централният банкер.

 "Нормализирането не означава премахването на стимулите за една вечер. Това е процес на постепенно намаляване на тези стимули по начин, който насочва посоката на ифлацията към нивото от 2% в средносрочен план. Този процес вече е започнал в еврозоната", увери Панета.

Коментарът на Панета е като преудпреждение, отправено от един от най-гълъбовите* членове на банката, след като различни представители на ЕЦБ - в т.ч. и ястреби, и гълъби - подкрепиха затягане на паричната политика в последните си изказвания.

Миналата седмица гуверньорът Кристин Лагард посочи, че основният лихвен процент може да излезе от негативната си територия до края на септември.

Към момента основната лихва е на равнище от -0,5%, поддържано от 2014 г. насам, когато ЕЦБ се бореше с ниската инфлация. Това ниво означава, че банките плащат, за да държат сумите си в централната банка.

"На база перспективите е възможно да сме в позиция, която да ни позволи да премахнем негативните лихви до края на третото тримесечие", посочи Лагард.

В началото на тази седмица ръководителят на финансовата институция обаче увери, че ръководството на ЕЦБ няма да бърза да оттегля стимулите и че затягането на паричната политика трябва да се случва постепенно.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
viva
преди 1 година
С печатане на пари и раздаване на калпак, как се расте? Пари се раздават като импулс, колкото да се завърти колелото. Няма как да поддържаш един непрестанен растеж на базата на непрестанно печатане на пари без покритие. Подобен разстеж ще води до все по-висок дълг и ще изисква все по-отрицателни лихви, за да могат да бъдат обслужвани. В един момент всичко излиза извън контрол и се стига до ситуацията в Зимбабве, Венецуела и т.н. Положението е доста озъдачаващо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
das
преди 1 година
Никаква ирония няма в коментара ми. ЕЦБ и ЕНП са за разхлабена парична политика, с която да растем. Това че ФЕД реши да спира с облегчениятаи да вдига лихвата съвсем не означава, че и ние трябва да го равим. Отделно, всички се радваме на европрограмите, ако спрат облегченията с какво ще се финансираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
viva
преди 1 година
Интересно ми е, коментарът ти ирония ли е или сериозно го пишеш това? На мен ми звучи като ирония, но знае ли човек, дали някой не е с всички си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Кой каза , че нормализиране ще е достатъчно ? Редно е след неприлично ниски лихви 10 години , сега 10 г . да са неприлично високи . Ако не се следва пътя на равновесието , всичко отива на никъде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
das
преди 1 година
Нека да не се бърза, има време. Вече 8г. лихвите са отрицателни, може още толкова време да останат такива. Инфлацията верно е малко по-висока от заветните целеви 2% сметнати по незнаен начин, но това е преходно, да не се радваме толкова на постижението с инфлацията. Лека и полека, има време, ние не бързаме за никъде. работата не е заек да избяга, а тя инфлацията сама ще се оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още