IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на ЕЦБ през 2020 г. спада от рекордните си нива

Понижението отразява намалелите приходи от портфолиото на ЕЦБ в долари и по Програмата за пазарите на ценни книжа в резултат на обратни изкупувания

14:32 | 18.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на Европейската централна банка (ЕЦБ) е спаднала през 2020 г. на фона на свити лихвени приходи от валутни активи и матуритета на облигации по стари програми за покупки.

Нетната печалба е намаляла до 1,6 млрд. евро през миналата година от рекордните 2,4 млрд. евро през 2019 г. Понижението отразява намалелите приходи от портфолиото на ЕЦБ в долари и по Програмата за пазарите на ценни книжа в резултат на обратни изкупувания, се казва в изявление, цитирано от Bloomberg.

Коронавирусната пандемия принуди ЕЦБ да приложи безпрецедентни парични стимули през миналата година. Покупките на облигации от базираната във Франкфурт институция и държавните централни банки достигнаха до над 1 трлн. евро, а други 1,6 трлн. евро бяха заети на банките за три години при изключително изгодни условия.

Балансът на ЕЦБ нараства до 569 млрд. евро през 2020 г. Този на цялата Евросистема (ЕЦБ + централните банки на 19-те страни членки) нараства почти до 7 трлн. евро благодарение на пандемичните програми за стимулиране.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард обеща, че парите ще продължат да бъдат предоставяни в помощ на възстановяването след най-големия икономически спад в съвременната история. Производството обаче не се очаква да се върне на предкризисните си нива поне до 2022 г.

Заради почти рекордно високите цени на облигациите и ниските приходи от лихви някои централни банки предупредиха, че политиките на ЕЦБ ще ударят по печалбите тази година.

Централните банки се различават от компаниите в частния сектор, тъй като те могат да абсорбират загубите, които технически изтриват техния капитал. Но по-слабите печалби означават, че те ще трябва да свият плащанията за правителствата.

Управителният съвет на ЕЦБ изплати 1,3 млрд. евро на националните централни банки в края на януари и ще прехвърли останалите 383 млн. евро по-късно през седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още