Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

По-високите мита вгорчиха потребителското доверие в САЩ

То все още с 4% над нивото година по-рано благодарение на стабилния растеж на трудовата заетост и много ниската безработица

По-високите мита вгорчиха потребителското доверие в САЩ

Снимка: Ройтерс

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се понижи през юли до 6-месечно дъно – преди всичко заради опасенията, свързани с новите митнически тарифи за вноса на стоки в САЩ. Това става ясно от предварителните резултати от проучване на агенция Thomson-Reuters и Университета на Мичиган.

Индексът на потребителското доверие в САЩ падна през юли до 97,1 пункта от 98,2 пункта през юни при медианна прогноза на финансовите пазари за доста по-скромно понижение към 98,0 пункта, като това е най-слабото ниво на индекса от януари насам.

Още по темата

Въпреки изненадващото влошаване главният икономист на проучването Ричарт Къртин  отбелязва, че нивото на индекса през юли остава доста близо до средната стойност от 97,7 през предходните дванадесет месеца и е все още с 4% над нивото година по-рано благодарение на стабилния растеж на трудовата заетост и много ниската безработица. 

Още по темата

„Засега растежите на работните места и на доходите успяват да компенсират по-високата инфлация и лихвени проценти. Мрачните облаци на хоризонта обаче се дължат на нарастващите опасения относно потенциалното отрицателно въздействие на митническите тарифи върху националната икономика", отбеляза Къртин. „Опасенията от  негативното въздействие на високите мита се увеличиха наскоро, нараствайки от 15%, според анкетираните американци през май, до 21% през юни и до 38% през юли".

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност се подобри леко до 86,4 пункта от 86,3 пункта месец по-рано, докато индексът, определящ текущата оценка на американските потребители за икономическите условия в страната, се понижи рязко през юли до 113,9 пункта от 116,5 пункта през юни.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Русия сложи спирачка на лихвените съкращения