IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките към германската индустрия достигнаха рекорд

Теоретично компаниите ще трябва да произвеждат стоки в продължение на 7 месеца, за да задоволят съществуващото търсене, ако няма нови поръчки

13:22 | 18.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод на Daimler в Зинделфинген. <em>Снимка: EPA/PHILIPP GUELLAND</em></p>

Завод на Daimler в Зинделфинген. Снимка: EPA/PHILIPP GUELLAND

Обемът на натрупаните поръчки на германската индустрия е по-голям от всякога. Обемът поръчки е нараснал през юни с 2,8 % в сравнение с предходния месец, както обяви Федералната статистическа служба в сряда. Те непрекъснато нарастват от юни 2020 г. и сега са достигнали „най-високото си ниво от започването на водене на тази статистика през януари 2015 г.“. 

Отворените поръчки от Германия се увеличават с 4,0 %, а тези от чужбина - с 2,2%. В сравнение с февруари 2020 г. - месец преди началото на ограниченията, свързани с коронавируса в Германия - сега поръчките са с 17% по-високи, сезонно и календарно коригирани.

Търсенето се е възстановило силно след края на първото блокиране. Тъй като производството се рестартира много по-бавно поради затрудненията на доставките на  важни предварителни продукти като полупроводници, изоставането на поръчките се увеличи. Както и през предходния месец, тяхното покритие през юни беше 7,0 месеца. Това число показва колко време теоретично ще трябва да произвеждат компаниите, за да задоволят съществуващото търсене, като се приеме, че продажбите остават същите без нови поръчки.

Германската индустрия е във възход през тази година. Една от причините за това е засилващият се международен бизнес. САЩ и Китай - най-важните експортни клиенти на германските компании, са изправени пред силно възстановяване тази година, поради което има нарастващо търсене на продукти „Произведено в Германия“.

Закъсненията в поръчките за производители на междинни стоки са се увеличили с 0,9% през юни, за производители на капиталови стоки, като превозни средства и машини, - с 3,2 %, а в индустрията за потребителски стоки - с 4,2%.

Натрупаните поръчки включват общия брой входящи поръчки в края на отчетния месец, които все още не са генерирали продажби до този момент и които не са отменени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още