IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките за промишлеността в Германия с изненадващ спад през ноември

От Министерството на икономиката на страната обаче поясняват, че тенденцията остава твърдо нагоре

13:56 | 08.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските промишлени поръчки отчитат спад през ноември за първи път от юли миналата година, съобщава Ройтерс.

Заводите отчитат понижение от 0,4% на поръчките си според данни на Федералната статистическа служба при очакване на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 0,5%. 

  

В същото време ревизираните данни за октомври на договорите за производство в най-голямата европейска икономика се покачват с 0,7% вместо с предварително отчетените 0,5%. Според Министерството на икономиката в страната спадът през ноември се дължи на колебания при големите поръчки, като тенденцията остава твърдо нагоре.

„Като цяло поръчките през втората половина на миналата година се развиха изключително динамично, поставяйки основа за силен старт през 2018 г. в индустрията“, коментират още от Министерството, цитирано от Ройтерс.

За ноември вътрешните поръчки са намалели с 0,4%, а тези от чужбина – с 0,5%.

„Общата тенденция за промишленото производство в Германия остава положителна, като капацитетът е на рекордните си стойности от 2008 г.“, коментира Карстен Брзески, икономист в ING.

Германия се радва на силно вътрешно търсене, подпомогнато от рекордно високата заетост, повишаване на реалните заплати и ниските разходи за наеми, докато износителите в страната се възползват от глобалното икономическо възстановяване.

Според данни на германския институт Ifo икономиката на страната ще се разшири през 2018 г. с 2,6%, като това ще генерира допълнителна заетост и ще увеличи данъчните приходи.

Продажбите на дребно в страната нараснаха повече от очакваното през ноември миналата година, давайки ясен сигнал, че потреблението на домакинствата подкрепя растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още