IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите продажби на дребно в Германия задвижват растежа

Потреблението на домакинствата е стимулирано от ръста на заплатите и заетостта

12:24 | 05.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Германия се повишават повече от очакваното, сочат данните за ноември, съобщи Рийтерс. На този фон пълните данни за 2017 г. най-вероятно ще покажат голям ръст и ще оправдаят надеждите, че потреблението на домакинствата е подкрепило растежа на най-голямата икономика в Европа.

Германците, които в момента се възползват от рекордно високата заетост, сигурния пазар на труда, повишаващите се заплати и ниските разходи за наеми, дават крачка назад от традиционната си пестеливост. Така ръстът на частното потребление заменя износа като основен двигател на растежа. 

Продажбите на дребно в Германия се увеличават с 2,3% през ноември спрямо предходния месец в реално изражение, става ясно от данните на Федералната статистическа служба. Това надминава консенсусната прогноза на Ройтерс за увеличение от само 1%. На годишна база пък ръстът е още по-голям – 4,4%.

Според статистическата служба на страната продажбите на дребно се увеличават общо с 2,7% до 3,1% през 2017 г., като се отчита инфлацията. Това означава, че 2017 г. най-вероятно ще се окаже с най-силния темп на растеж на продажбите от две години. От правителството вече заявиха, че очакват разходите на домакинствата да продължават да нарастват на фона на ръста на заетостта и доходите.

Нивото на безработица в Германия през декември падна до ниското си равнище от 1990 г., тъй като съживяването на икономиката засилва наемането на нови кадри. През последния месец на 2017 г. безработните са били със 158 хил. души по-малко, отколкото преди година, като общият им брой достига 2,533 млн.

Продажбите на дребно би трябвало да отчетат и силен старт през 2018 г., сочи проучване, проведено от маркетинговата компания GfK в края на декември за нагласите на потребителите. Според анализа хората са по-оптимистично настроени въпреки неуспешните опити на германските партии да съставят правителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още