IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските заеми във Великобритания отбелязаха рекорден ръст от юли 2020 г

Броят на одобрените заявления за ипотеки в страната обаче продължава да е на ниски нива

15:29 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Потребителските заеми във Великобритания са нараснали с 1,2 млрд. паунда през ноември 2021 г., показват данни на Английската централна банка (АЦБ), цитирани от Trading Economics. Това е значителен ръст спрямо ревизираното в посока нагоре октомврийско увеличение от 0,8 млрд. паунда и от очакванията на пазара за повишение от 800 млн. паунда.

Данните сочат още, че повишението в показателя е най-голямото от юли 2020 г. насам. То е предизвикано от допълнителни 0,9 млрд. паунда вземания по кредитни карти, което отново е рекордно високо ниво от юли 2020 г. насам.

uk uk

Източник: Trading Economics

Индивидуалните заеми при други форми на потребителско кредитиране, като лизинги и лични заеми, са достигнали нетно ниво от 400 млн. паунда.

Годишният ръст при всички видове заеми през ноември е бил от 0,4% спрямо спад от 1% през октомври. Това е и първото положително покачване на показателя от избухването на пандемията досега. При кредитните карти се наблюава годишен спад от 0,2%, а при другите форми на потребителско кредитиране ръстът е бил 0,6%.

В същото време официалната статистика показа, че броят на одобрените жилищни кредити за покупка на жилище във Великобритания е останал почти без промяна. Той се е запазил на ниво от 67 хил. през ноември, което е най-ниското ниво от юни 2020 г. Резултатът обаче е надминал пазарните очаквания за 65,4 хил. одобрени заявления.

Броят на новите ипотеки, изтеглени, за да се покрият стари, е нараснал до 44,5 хил. през ноември, което е и най-високото ниво от февруари 2020 г. насам. За сравнение – през октомври броят им е бил 42 хиляди. Одобрените заявления за заем с друга цел са се увеличили до 14,3 хил. броя спрямо 13,6 хил. броя през предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още