IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на японските домакинства се понижиха за пръв път от три месеца

Въпреки подобрената активност през април, поскъпващата издръжка на живот може да попречи на възстановяването на японската икономика до края на годината

10:54 | 10.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Разходите на японските домакинства са се свили за пръв път през март от три месеца насам, въпреки че понижението в размер на 2,3% е било по-малко от очакваното, тъй като потребителите са останали нащрек дори след облекчаването на част от противоепидемичните мерки, пише Ройтерс.

Намалелият риск от коронавируса спомога за потребителската активност от април, но нарастващите разходи за издръжката на живот може да попречат на възстановяването на японската икономика през останалата част на годината, смятат анализатори. Инфлацията достигна многогодишен връх в третата по големина икономика в света, а японската йена поевтиня до 20-годишно дъно.

Официалната статистика във вторник потвърди спада в разходите на домакинствата, отбелязан на годишна база през март. Медианните прогнози на икономисти, анкетирани от медията обаче бяха за понижение от 2,8 на сто след отбелязания ръст от 1,1% през февруари.

Първото намаление от декември насам отчасти се дължи и на сравнението с март 2021 г., когато разходите нараснаха силно с 6,5%, заяви представител на правителството по време на пресконференция. По думите му за някои стоки, като мобилни телефони, автомобили и храна за вкъщи, е имало силно търсене.

Лек ръст е имало и в разходите за услуги и за туристически агенции, докато тези за свежи храни и за битова техника са намамели на годишна база.

През първото тримесечие разходите на японските домакинства са намалели с 1,8% спрямо края на 2021 г.

"Япония постоянно изоставаше от другите страни в отварянето на икономиката, където потреблението до голяма степен е повлияно от тенденциите в заразяването", каза Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin.

Сезонно изгладените данни сочат, че на месечна база разходите са нараснали с 4,1% през март, което е било първото увеличение от три месеца и е било над прогнозите за резултат от 2,6 на сто.

Очакванията на икономистите са брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония да се е свил с 0,7% на годишна база през първото тримесечие на годината, а през второто да се възстанови, отбелязвайки повишение от 5,1%, според анкета на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още