IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулатор иска по-строги правила за трансграничното управление на фондове в ЕС

ESMA се обяви за поправки в законодателството по отношение на делегираното управление на алтернативни фондове след Brexit

14:53 | 19.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Защитите след Brexit за стопирането на мениджърите на активи във Великобритания да управляват алтернативни инвестиционни фондове в Европейския съюз, за ​​да запазят достъпа си до пазарите му, трябва да бъдат включени в законодателството на ЕС, обяви в сряда регулаторът на ценните книжа на блока.

След като Великобритания гласува през 2016 г. за напускане на ЕС, Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) издаде насоки за фондовете на ЕС, чието управление е „делегирано“ на Лондон, припомня Ройтерс.

„Освен това, в светлината на излизането на Обединеното кралство от ЕС, вероятно делегирането на функции за управление на портфейли на субекти извън ЕС вероятно ще продължи да се увеличава“, заявиха от ESMA в писмо до заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

ESMA заяви, че има заслуга в осигуряването на „по-ясна редакция“ в законите на блока относно изискванията за делегиране в съответствие с предишните насоки след Brexit.

ЕС може да иска да подкрепи „качествените“ критерии по същество с ясни количествени критерии или да предостави списък на основните или най-важните функции, които не могат да бъдат делегирани на алтернативни и взаимни фондове, заявиха от ESMA.

Предстоящият преглед на правилата на ЕС за алтернативни фондове, които обхващат хедж фондовете и фондовете за частен капитал, е възможност за „по-голяма хармонизация“ с регламенти, регулиращи взаимните фондове, известни като Предприятия за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа (ПКИПЦК), заявиха от ESMA.

Алтернативните фондове трябва да отчитат експозициите си към недвижими имоти и корпоративен дълг, за да могат властите да преценят дали те имат достатъчно ликвидност при пазарна криза.

ESMA характеризира като „неоптимално“ това, че няма достъп до подобни данни за ПКИПЦК без обширни специални заявки за данни, които забавят анализа.

В момента ESMA извършва проверки за ликвидността в ПКИПЦК.

„Тази оценка трябва да се основава на анализа на това как са реагирали фондовете от началото на пандемията от COVID-19 и тяхното текущо състояние, както и тяхната издръжливост към бъдещ шок“, заявиха от ESMA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още