Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Руската централна банка увеличи лихвата за пети път тази година

Инфлацията в страната достигна 6,74%, докато целта на регулатора е 4%

Руската централна банка увеличи лихвата за пети път тази година

Сградата на руската централна банка в Москва. Снимка: Bloomberg LP 

Централната банка на Русия отново повиши основния си лихвен процент в рамките на борбата с постоянно високата инфлация и обяви по-нататъшно възможно увеличение. Параметърът се повишава с 25 базисни пункта от 6,5 на 6,75 процента, обявиха централните банкери в петък в Москва. Увеличението е по-скромно от средното очакване на анкетирани от Bloomberg 44 икономисти.

По този начин гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина повиши лихвите с общо 250 базисни пункта тази година  в опит да ограничи инфлацията, която е доста над нейната цел от 4%. Фактът, че повишението в петък бе по-ниско от очакваното, може да е и пряк отговор на икономическите данни за август, които предполагат, че икономическото възстановяване на Русия се колебае. Централната банка увеличи ключовата ставка за снабдяване на търговските банки с пари за пети път от началото на годината.

Още по темата

Ако ситуацията се развие според прогнозите, централната банка ще запази възможността за по-нататъшни повишения на лихвите, се казва в изявлението. Следващата среща на ресорната комисия е на 22 октомври. Централната банка на Русия се стреми към инфлация от четири процента.

Съвсем наскоро, според регулатора, темпът на увеличение на цените е бил от 6,74%. Централната банка понижи предишната си прогноза за инфлация от 5,7 до 6,2 процента за текущата година. Инфлацията обаче е напът да спадне до между 4,0 и 4,5 процента през 2022 г., обясни банката.

Общото послание е „все още сме относителни ястреби“, казва пред Bloomberg Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital Markets Ltd. „Мащабът на днешния ход предполага, че централната банка очаква може би още едно увеличение на лихвите, за да стигне до края на затягащия си цикъл, след като през лятото предприе решителни мерки за овладяване на инфлацията“, допълни той.

Високата инфлация вреди на стандарта на живот на много руснаци. Повишаването на цените е основна грижа за домакинствата преди общите избори този месец, които допълнително усложняват ситуацията. Очаква се управляващата партия „Единна Русия“ на президента Владимир Путин да запази своето лидерство. Обещанието на Путин за реализиране на нови социални разходи в обем от близо 700 милиарда рубли (9,6 милиарда долара) увеличава потенциалния ценови натиск.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 6 дни
Целия свят е в лапите на инфлацията. Няма мърдане

Още от Новини
САЩ отчитат неочакван ръст при продажбите на дребно