IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайския износ достига 8-месечен връх

Поръчките на суровини пък насърчават вноса в Поднебесната империя, който расте със 17,7% на годишна база

11:11 | 08.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на китайския износ и внос неочаквано се ускорява през ноември, което е окуражителен сигнал от втората по големина световна икономика, съобщава Ройтерс.

С възстановяването на глобалното търсене китайските стоки стават атрактивни и се внасят с бързи темпове тази година. Това от своя страна позволява на властите в Пекин да затегнат условията и да свият високорисковото кредитиране.

Износът от Китай през ноември расте с 12,3% на годишна база, което е най-бързият темп от осем месеца. Повишението се дължи на силните продажби на електроника и високотехнологични стоки. Очакванията бяха за стойност около 5%.

Поръчките на суровини пък насърчават вноса в Поднебесната империя, който расте със 17,7% на годишна база, показват данните на Генералната митническа администрация. Това е далеч над прогнозите за 11,3% повишение и най-бързият темп от септември.

Данните може да и разсеят опасенията за евентуално забавяне на азиатската икономика, която изненада приятно с ръст от 6,9% през първите девет месеца на годината.

„Все още очакваме китайската икономика да се охлади през 2018 г. заради по-затегнатите финансови условия, но данните за вноса през ноември показват, че може и да има по-положителни перспективи за развитие“, коментират от Oxford Economics в Хонконг.

По-строгите правила за овладяване на рисковете от натрупването на дълг и понижаване на замърсяването натежаха като цяло на икономическата активност от началото на третото тримесечие насам.

И макар че войната срещу замърсяването се очакваше да понижи вноса на суровини, данните от петък показват, че именно по този показател има ускорен ръст през ноември.

„Китайската търговия изглежда изненадващо силна миналия месец. Очакваме износът да продължи да се представя добре през идните месеци заради силното глобално търсене“, казва Джулиан Еванс-Причард от Capital Economics.

“Все пак сме скептични, че силата на вноса ще е устойчива, тъй като забавеният ефект от затягането на политиките и охлаждането на имотния пазар предстои да натежат на търсенето на суровини в Китай през идните тримесечия”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още