IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на продажбите на дребно в Австралия надмина прогнозите на икономистите

Повишението е сигнал, че потребителското търсене продължава да е устойчиво въпреки рекордната инфлация в страната

11:58 | 10.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Ръстът на продажбите на дребно в Австралия през първото тримесечие на годината надмина прогнозите на икономистите въпреки рязкото покачване на цените на много стоки и услуги, пише The Financial Post.

Инфлационно изгладените данни на австралийската статистическа служба показват, че продажбите на дребно са нараснали с 1,2% в началото на 2022 г. спрямо последните три месеца на миналата година, с което са надминали прогнозите на икономистите за ръст от 1%.

На годишна база продажбите на дребно са записали повишение от 4,9% до края на март, достигайки рекордните 64,51 млрд. щатски долара. Най-голям ръст на продажбите са отчели кафенетата, ресторантите и услугите за храна за вкъщи и офиса на фона на разхлабените противоепидемични мерки в страната.

Резултатът е сигнал, че потребителското търсене продължава да е устойчиво въпреки високите цени, което дава силно начало на годината на австралийската икономика.

Последните данни показаха, че темпът на растеж на потребителските цени в Австралия е достигнал най-високото си равнище от две десетилетия насам през последното тримесечие, след като петролът, жилищното строителство и храните са поскъпнали.

Индексът на потребителските цени се е покачил с 2,1% през първото тримесечие спрямо последното на 2021 г., задминавайки пазарните прогнози за 1,7% ръст. На годишна база показателят е нараснал с 5,1% спрямо отчетените 3,5% през предходното тримесечие, като това е било най-голямото увеличение от 2001 г. насам.

Измерителят на основната инфлация, който изключва волатилността в цените на 30% от стоките, е нараснал с 1,4% през първото тримесечие на 2022 г. Годишното му увеличение в размер на 3,7% е достигнало най-високото си ниво от началото на 2009 г.

Това е първият път от 2010 г. насам, в който основната инфлация задминава целевия диапазон на централната банка на Австралия от 2-3%.

В отговор на покачването на цените австралийският регулатор одобри първото лихвено увеличение от над десетилетие насам в размер на 25 базисни пункта до ниво на основната лихва от 0,35%.

Според гуверньора Филип Лоу сега е правилният момент да се започне с премахването на "извънредните парични стимули", въведени, за да подкрепят австралийската икономика по време на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още