IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното евро и студеното време отново забавят растежа на еврозоната

PMI индексът за зоната с единна валута бележи пореден спад през март

13:05 | 22.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Ройтерс</p>

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Бизнесът в еврозоната изпраща първото тримесечие на 2018 г. с най-бавен растеж от повече от година, много по-слаб от очакваното, тъй като новият бизнес среща затруднения заради  упорито силно евро, коментира Ройтерс, позовавайки се на нови данни.

Икономическият бум на еврозоната се забави още през февруари, тъй като покачващите се цени оставиха своята сянка, а анкета на Ройтерс по-рано през този месец посочи, че растежът е достигнал връх, предизвиквайки нови тревоги за Европейската централна банка, докато тя изглежда се отдалечава постепенно от една изключително разхлабена парична политика.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit, който до голяма степен се смята за добър показател за растежа в еврозоната, е спаднал до 55,3 пункта през март спрямо 57,1 пункта през предишния месец и очакванията на анкетирани от Ройтерс анализатори от 56,7 пункта. 

Същевременно авторите на изследването, IHS Markit, твърдят, че данните съответстват на стабилен растеж на БВП за първото тримесечие – с  0,7%, по-висок ръст от прогнозираните 0,6% в проучване на Ройтерс.

"Сега сме на по-бавна траектория на растеж, но това не значи, че посочваме някакъв спад - все още сме на високи нива", казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit. „Не може да се каже, че индикираме вид забавяне – на високи нива сме все още“, добавя той.

От началото на годината еврото добави 2 на сто към стойността си спрямо долара и се очаква да се засили още повече, като направи стоките и услугите на единния блок  по-скъпи за чуждестранните потребители.

Инфлационният натиск също е отслабнал леко и индексът на производствените цени се е понижил леко до  52,4 от 52,9 пункта. 

Подиндексът, който измерва услугите, се понижава до петмесечно дъно от 55 пункта от 56,2 пункта, също под очакванията в анкетата на Ройтерс за ниво от 56,0 пункта.

Производственият индекс също е надолу – с два пункта от 58,6 до 56,6 пункта, съвпадайки с най-песемистичната прогноза в анкета на Ройтерс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още