IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се върна към дефицита след четири поредни месеца на излишък

Това може да се окаже знак, че възстановяването на страната след валутната криза губи от инерцията си

15:43 | 14.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският баланс по текуща сметка отново отчита недостиг, след като в продължение на четири поредни месеца беше на плюс. Завръщането към дефицита е признак, че силното възстановяване след валутната криза от лятото на миналата година може и да губи от инерцията си.

Текущата сметка на страната отчита дефицит от 1,44 млрд. долара през декември, съобщиха от Турската централна банка в четвъртък. Пропастта във финансите обаче е малко по-малка от очакванията на икономисти в проучване на Bloomberg за 1,5 млрд. долара.

Недостигът за последните 12 месеца се понижава до 27,6 млрд. долара спрямо 33,9 млрд. долара през ноември. Това е и значително под върха му от 58,1 млрд. долара през май. За сравнение през 2017 г. той бе в размер на 47,35 млрд. долара.

Дефицитът за пълната година е близо до последните прогнози на финансовия министър Берат Албайрак за малко под 30 млрд. долара или около 3% от брутния вътрешен продукт.

Търговията със стоки бележи излишък от 1,68 млрд. долара през декември спрямо дефицит от 7,54 млрд. долара същия месец на предходната година. Вносът се срива с 28,3%, а износът нараства с 0,2% благодарение на по-евтината лира, съобщава tradingeconomics.com.

Междувременно в интервю за турския в. Hurriyet Daily News гуверньорът на турската централна банка Мурат Четинкая заяви, че по-строгата парична политика на банката ще продължи и в бъдеще.

„Нашата позиция за паричната политика е ясна – позицията на затягане ще бъде поддържана, докато не станем свидетели на значително подобрение на инфлационната динамика“, заяви той през изданието.

Гуверньорът също така допълни, че от съществено значение е стимулирането на устойчивостта на турската икономика към външни сътресения. „От тази гледна точка ние смятаме, че силното придържане към координирането на макроикономическите политики е ключово“, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още