Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турската централна банка даде сигнал за повишение на лихвите

Междувременно турският финансов министър Берат Албайрак потвърди в интервю за Ройтерс, че банката ще вземе всички необходими мерки за борба с инфлацията

Турската централна банка даде сигнал за повишение на лихвите

Сградата на Турската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка заяви в понеделник, че позицията й за паричната политика ще бъде коригирана на срещата й по-късно този месец в опит да бъде подкрепена лирата, след като данните сочат, че инфлацията се е повишила до най-високото си ниво от 2003 г. насам в условията на валутна криза, съобщава tradingeconomics.com.

Турската лира загуби около 40% от стойността си спрямо долара през тази година до голяма степен поради притесения, свързани с влиянието на президента Реджеп Ердоган върху икономиката, тъй като той многократно апелира за по-ниски лихвени проценти въпреки високата инфлация и влошаването на отношенията със САЩ. 

Още по темата

„Централната банка ще предприеме необходимите действия за поддържане на ценовата стабилност, като използва всички налични инструменти за това“, се посочва в съобщение на сайта на Турската централна банка. От регулатора заявяват още, че паричната политика на страната ще бъде адаптирана към настоящата ситуация по време на срещата през септември. 

Междувременно турският финансов министър Берат Албайрак заяви в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА, че Турската централна банка има независимо управление и ще вземе всички необходими мерки за борба с инфлацията.

Албайрак каза още, че не очаква никакви проблеми в банковия сектор, за разлика от рейтинговите агенции, които неотдавна предупредиха, че обезценяването на турската лира може да се отрази на кредитоспособността на банките.

Министърът даде да се разбере, че в случай на затруднения на финансовите институции, Анкара с готовност ще окаже подкрепа. "Не очакваме никакви проблеми в банковия сектор, но ако възникне проблем, ще ги подкрепим по всякакъв начин", заяви той.

Албайрак отхвърли също и безпокойствата заради задлъжнялостта, включително в частния сектор. Той каза, че дефицитът по текущата сметка ще бъде "значително" под прогнозите за тази година и "много по-силен" през 2019 г.

Според икономистите централната банка трябва да увеличи лихвените проценти решително, за да овладее двуцифрената инфлация и да подкрепи валутата. Ердоган, който определя сам себе си като "враг на лихвите", желае да запази ниско равнището на лихвените проценти, за да задържи бума на икономическия растеж, подхранен от кредитиране.

"Централната банка в Турция е може би по-независима от тези в други страни", заяви Албайрак, зет на Ердоган. Банката ще предприеме действия "да продължи тази независимост", добави той.

По думите на финансовия министър Турция е достигнала етап, който изисква "цялостна борба срещу инфлацията".

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ще вдигнат лихвите, ама от типа 'too litlle, too late'. Иначе султанягата ще чака с натопорчен ятаган...

Още от Новини
Турската централна банка отчете печалба от над 10 млрд. долара през 2018 г.