IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на американските потребителски разходи се забави през юли

Очакват се бъдещи сътресения заради намаленият размер на допълнителните помощи при безработица

17:09 | 28.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Възходът на американските потребителски разходи се е забавил през юли на фона на ръста в случаите на коронавирус. Показателят може да отчете по-нататъшни колебания след намаляването на допълнителните федерални помощи за безработица.

Разходите на домакинствата са нараснали с 1,9% на месечна база след ръст от 6,2% през предходния месец, информира Bloomberg, позовавайки се на  доклад на Министерството на търговията, публикуван в петък. Личните доходи са нараснали с 0,4%, показват още данните. с с

Въпреки че разходите са се увеличили през последните месеци, показателят остават под нивата си от преди пандемията. Измерителят може да получи допълнителен удар през август, след като изплащането на допълнителните обезщетения при безработица  в размер на 600 долара седмично бе прекратено в края на юли. А това остави много американци да живеят с няколко стотин долара на седмица.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед в началото на август за осигуряване на допълнителни федерални обезщетения от 300 долара седмично, след като законодателите не успяха да постигнат споразумение за нов пакет от стимули.

Докладът на министерството показва, че заплатите са нараснали с 1,4% през юли, което отразява продължаващото наемане на нови служители след възобновяването на бизнес операциите.

Междувременно обезщетенията при безработица все още представляват 6,8% от общите доходите през юли, след 7,4% през юни.

Коригирани спрямо инфлацията, реалните потребителски разходи са нараснали с 1,6% през юли след 5,7-прицентово увеличение през юни. Според доклада производителите на  моторните превозни средства, здравеопазването, ресторантите и хотелите са водели ръста на показателя през месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още