IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на сектора на услугите в Китай се ускори през март

Бизнесът е силно оптимистичен за предстоящата година, a очакванията се повишиха до най-високото ниво от 2011 г. насам

11:32 | 06.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Възстановяването в сектора на услугите в Китай набира скорост през март, тъй като фирмите наемат повече работници и бизнес оптимизмът се повишава, въпреки че инфлационният натиск остава, показа проучване на частния сектор, публикувано в Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в сектора на услугите на Caixin/Markit се повиши до 54,3 пункта, най-високото ниво от декември, спрямо 51,5 пункта през февруари, оставайки над границата от 50 пункта, разделяща разширяването и свиването.

китай китай Компаниите от сектора отчитат най-рязкото увеличение на активността и общите продажби за последните три месеца. Износът продължи да се свива, но с по-бавни темпове.

Подиндексът за заетостта се повиши до положителна територия, тъй като фирмите наемат повече работници, отколкото са съкратили, показва проучването.

Данните до голяма степен съответстват на официалното проучване, публикувано миналата седмица.

Китайските власти успешно ограничиха справянето с вируса на COVID-19 през зимата. „Вълната на Covid-19, настъпила през есента и зимата, до голяма степен вече е затихнала, а секторът на услугите бързо се е възстановил с разрастването на търсенето и предлагането“, каза Уанг Же, старши икономист в Caixin Insight Group.

Но нарастващите разходи за производство и производствените цени както в сектора на услугите, така и в производствения сектор, не водят до устойчиво възстановяване след епидемията, каза той.

Според проучването разходите на фирмите за услуги продължават да нарастват, макар и с по-бавни темпове от предходния месец. Компаниите повишиха цените си за осми пореден месец и с най-голям процент от началото на годината.

Въпреки това китайските фирми за услуги са силно оптимистични за предстоящата година, като бизнес очакванията се повишиха до най-високото ниво от 2011 г. насам.

Секторът на услугите, по-уязвим на социални ограничения, първоначално се възстановяваше по-бавно от пандемията, отколкото индустриалният сектор.

Случаите на COVID-19 до голяма степен вече са под контрол в Китай, въпреки че град на границата с Мианмар миналата седмица въведе карантини и масови тестове след появата на нови случаи.

Анализаторите очакват силен ръст на китайската икономика през тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още