IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете базуката на Драги, ЕЦБ размята бухалката на Бам-Бам

Още преди лихвените повишения вече има несигурност докъде може да се стигне с паричното затягане, показват протоколите от юнското заседание на ЕЦБ

20:18 | 07.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

През 2016 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) сложи голямата си базука на масата, обявявайки поредното лихвено понижение и разширявайки обема на изкупуваните активи. Днес, шест години по-късно, ЕЦБ размята дървената бухалка на Бам-Бам в опит да потуши инфлацията.

Спомняте си Бам-Бам - детето на Барни и Бети Ръбъл от поредицата "Семейство Флинстоун", което винаги се разхождаше с дървена бухалка в ръка.

Нещо такова прави в момента и ЕЦБ, показват протоколите от юнското заседание на регулатора, цитирани от Bloomberg.

ecb ecb

На него ЕЦБ обяви, че ще повиши лихвите с 25 базисни пункта (б.п.) през юли, като, при влошаване на инфлационните перспективи, може да има по-агресивно повишение през септември.

От протоколите става ясно, че между централните банкери има съгласие, че обявеният от тях "постепенен" подход към покачването на лихвите не означава бавна реакция.

Рисковете за инфлационните перспективи са "основно възходящи", като според някои банкери критериите за лихвени повишения, изведени в насоките на банката, са били изпълнени "от известно време насам".

Въпреки че повечето от представителите на ЕЦБ са подкрепили ръст от 25 б.п. през юли, някои са били на мнение, че банката трябва да си запази възможността си и за по-агресивен ход.

Така още преди да се започне с лихвените повишения, неувереността за това, докъде може да се стигне със затягането, вече нараства, като се имат предвид пандемичните последици за икономиката на еврозоната и възможното прекъсване на доставките на руски енергоносители тази зима.

"Беше предположено, че "забавянето" в покачването на лихвите би трябвало, по принцип, да се компенсира от въвеждането на по-голямо лихвено увеличение през юли или чрез по-ясното сигнализиране на такъв ход по-късно през третото тримесечие на 2022 г.", става ясно от протоколите.

На този етап ЕЦБ размята дървена бухалка, с чиито потупвания в размер на 25 б.п. се опитва хем да овладее покачването на цените, хем да не навреди на икономическото възстановяване.

В другата си ръка ведомството на Кристин Лагард държи инструмент, за който към момента се знае единствено неговото име - Transmission Protection Mechanism, като дори то не е сигурно.

Става въпрос за антифрагментарната мярка, която ЕЦБ пое ангажимент да създаде, след като доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа надмина 4% за пръв път от 2014 г. насам.

Последните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната се е ускорила до 8,6% на годишна база през юни.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още